Τελευταία Άρθρα

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Θεραπεία Ζεύγους: Zητήματα Γάμου και Διαζυγίου



Τα προβλήματα στον γάμο ή τις ερωτικές σχέσεις είναι από τις πιο συχνές αιτίες που οι άνθρωποι καταφεύγουν στην θεραπεία. Συχνά το δίλημμα που αναδύεται και φέρνει τις συγκρούσεις μέσα στην σχέση είναι αν οι σύζυγοι χρειάζονται να θυσιαστούν για χάρη του γάμου τους ή αν θα πρέπει να θυσιάσουν τον γάμο τους για χάρη του εαυτού τους. Μοιάζει σαν η μία επιλογή να αναιρεί την άλλη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία απόσταση που δύσκολα γεφυρώνεται.


Συμβαίνει πολλές φορές τα προσωπικά θέματα που ταλανίζουν καθένα μέλος του ζευγαριού να παραμένουν άλυτα.

Αυτό συχνά έχει ως συνέπεια οι ενδοπροσωπικές συγκρούσεις να μετατρέπονται σε διαπροσωπικές. Με άλλα λόγια, οι συγκρούσεις μεταξύ των συζύγων είναι στην ουσία μία επανάληψη των εσωτερικών συγκρούσεων που φέρει κάθε σύζυγος ξεχωριστά. 

Έτσι, οι σύζυγοι αντιδρούν περισσότερο προς τις πεποιθήσεις που κουβαλά καθένας από τις εμπειρίες του παρελθόντος και λιγότερο προς τον πραγματικό του σύντροφο.

Υπάρχει μία θεωρία η οποία περιγράφει γλαφυρά τα «είδη» της αγάπης που υιοθετούν τα ζευγάρια. Είναι η λεγόμενη «τριγωνική θεωρία αγάπης», που υποστηρίζει ότι μπορούμε να κατανοήσουμε την αγάπη με βάση τρία βασικά συστατικά στοιχεία: την οικειότητα, το πάθος και τη απόφαση/δέσμευση.

Η οικειότητα είναι η αίσθηση ζεστασιάς σε μία στοργική σχέση, όπως για παράδειγμα η αμοιβαία κατανόηση, η εκτίμηση, ο σεβασμός, η επικοινωνία, η συναισθηματική υποστήριξη, η προσφορά της βοήθειας όταν υπάρχει ανάγκη.

Το πάθος αναφέρεται στην ερωτική έλξη που υπάρχει μεταξύ του ζευγαριού.

Η απόφαση/δέσμευση σημαίνει ότι οι σύντροφοι επιλέγουν να παραμείνουν σε αυτήν την σχέση.

Έχει βρεθεί ότι η σύνθεση αυτών των διαφορετικών στοιχείων περιγράφει τα εξής διαφορετικά είδη αγάπης:
·                     Μη αγάπη: απουσιάζουν και τα τρία στοιχεία
·                     Συμπάθεια: οικειότητα χωρίς πάθος ή δέσμευση
·                     Τυφλός έρωτας: πάθος χωρίς οικειότητα ή δέσμευση
·                     Κενή αγάπη: δέσμευση χωρίς οικειότητα ή πάθος
·                     Ρομαντική αγάπη: οικειότητα και πάθος χωρίς δέσμευση
·                     Συντροφική αγάπη: οικειότητα και δέσμευση χωρίς πάθος
·                     Παράλογη αγάπη: πάθος και δέσμευση χωρίς οικειότητα
·                     Ολοκληρωμένη αγάπη: παρόντα και τα τρία στοιχεία

Η δυναμική της σχέσης εξελίσσεται με τον χρόνο και επομένως διαφοροποιούνται και τα είδη αγάπης μεταξύ του ζευγαριού. Μέρος αυτής της αμοιβαίας εξέλιξης είναι ότι ο ένας λειτουργεί ως καθρέπτης στον άλλον. 

Μπορούμε να ανακαλύψουμε αυτό που είμαστε, μέσα από τον τρόπο που ο σύντροφός μας αντιδρά σε εμάς. Επίσης, ο σύντροφός μας μας επηρεάζει και με το πέρασμα του χρόνου του μοιάζουμε όλο και περισσότερο.

Δυστυχώς, τα ζευγάρια απευθύνονται στον σύμβουλο όταν είναι ήδη πολύ αργά και συνήθως επειδή είναι πεπεισμένοι ότι ο σύντροφός τους δεν μπορεί να αλλάξει. 

Η μεγάλη πρόκληση στην θεραπεία του ζεύγους είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ αυτονομίας / διαχωρισμού και οικειότητας / συνύπαρξης.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση, πώς δηλαδή αυτές οι ποιότητες μπορούν να εκφραστούν ταυτόχρονα, χωρίς να αντικρούουν η μία την άλλη.


Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η θεραπεία ζεύγους δεν σημαίνει πάντα ότι θα είναι αποτελεσματική όταν θα υπάρχει συμφιλίωση. 

Συχνά, η θεραπεία ζεύγους σημαίνει καλύτερη διαχείριση ζητημάτων που προκύπτουν όταν ο γάμος διαλύεται και το ζευγάρι βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου. 

Όταν ο συναισθηματικός δεσμός απειλείται, συχνά εμφανίζεται άγχος και κατάθλιψη.

 Η κατάθλιψη σχετίζεται στενά με το διαζύγιο και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες αντιδράσεις στο στρες από τον γάμο.

Πηγή:www.google/Θεραπεία ζεύγους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου