Τελευταία Άρθρα

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Θεραπεία Ζεύγους και κατανόηση του εαυτού


Η θεραπεία ζευγαριών είναι μία προσπάθεια να κατανοήσει ένας άνθρωπος τον εαυτό του και τη σχέση του με ένα τρόπο ειλικρινή και βαθύ. 

Ένα ζευγάρι έρχεται για θεραπεία συνήθως όταν το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη διάσταση και όταν πονάει πολύ. 

Στη θεραπεία λοιπόν θα ενσωματώσετε τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού σας και θα αισθανθείτε πληρότητα. Θα αντιληφθείτε και θα κατανοήσετε σημεία του εαυτού σας που ίσως να μη γνωρίζατε, τα τυφλά σας σημεία και ο στόχος είναι να πάρετε αποφάσεις και να αντιμετωπίσετε με ειλικρίνεια το μέλλον σας.

 Να σκεφτείτε το επόμενο σας βήμα. Μπορεί αυτό να σημαίνει να μη κάνετε απολύτως τίποτα, αλλά θα το έχετε πάρει απόφαση, δε θα υπομένετε καταστάσεις παθητικά.

Το να μπορέσει ένα άτομο να αισθανθεί χαρά και να αναλάβει την ευθύνη της ζωής της/του χωρίς να κατηγορεί το περιβάλλον του, επιφέρει πάντα τεράστια ψυχική δύναμη και εσωτερική ευτυχία.

Η γνώμη μου, το motto της ζωής μου παραμένει πάντα ότι : η ζωή είναι πιο ωραία όταν τη μοιραζόμαστε, αξίζει τελικά να γίνουν οι απαραίτητες θυσίες για να παραμένουν οι άνθρωποι μαζί, ΑΡΚΕΙ να μην υπάρχει ψέμα και υποκρισία….

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για να πετύχουμε τα παραπάνω είναι να αποκτήσουμε την ικανότητα να καταλαβαίνουμε τις δικές μας ανάγκες, και να μπορούμε –μετά από εκπαίδευση και άσκηση- να τις εκφράζουμε στους άλλους με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται κατανοητές και να ακούγονται αποτελεσματικά.

Το κλειδί για τα παραπάνω βρίσκεται στο να ανακαλύψουμε ποιο είναι αυτό που εκπληρώνεται μέσα από την καρδιά μας και να παρατηρήσουμε τις διαφορές στην επικοινωνία μας με τους άλλους.


Τα προβλήματα των σχέσεων πηγάζουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (95%) από τις συγκρούσεις αναγκών, και κατά ένα πολύ μικρότερο (5%) από συγκρούσεις αξιών. 


Ακόμα κι όταν πρόκειται για συγκρούσεις αξιών, η πραγματική σύγκρουση προκύπτει από την ανάγκη που εμείς έχουμε, να σκέφτεται ή να συμπεριφέρεται ο άλλος σύμφωνα με τις δικές μας αξίες.

Επειδή, όμως, οι άνθρωποι δεν έχουμε εκπαιδευτεί να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες μας, και επειδή φοβόμαστε να τις εκφράσουμε, συνήθως τις 'μεταμφιέζουμε' κρύβοντάς τες πίσω από:
• Την κριτική που ασκούμε στους άλλους
• Την άρνησή μας για συνεργασία
• Την επιθετικότητα
• Τα κηρύγματα και τις υποδείξεις μας στους άλλους
• Τις σπασμωδικές μας αντιδράσεις
• Τα παράπονα και
• Την απομόνωσή μας


Όλες οι παραπάνω αντιδράσεις, και μια τεράστια ακόμη ποικιλία άλλων συμπεριφορών, είναι κάποιοι μόνο από τους μηχανισμούς που υιοθετούμε όταν δεν ικανοποιούνται οι πραγματικές μας ανάγκες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου