Τελευταία Άρθρα

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Το διαζύγιο και οι αιτίες του


Την τελευταία δεκαετία, όπως αποκαλύπτουν σχετικές έρευνες, παρατηρείται δραματική αύξηση των διαζυγίων στην Ελλάδα.

Πολλά ζευγάρια που παντρεύονται και ενώνουν τις ζωές τους καταλήγουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να πιστεύουν ότι ο γάμος τους ήταν ένα λάθος, αφού αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους. 


Έτσι συχνά οδηγούνται στη διάλυση του συζυγικού δεσμού, αγνοώντας πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη σε άλλες στενές διαπροσωπικές σχέσεις που συνάπτουν.

Ο θεσμός του γάμου λοιπόν περνά κρίση και πολλά ζευγάρια παύουν να είναι ευτυχισμένα μαζί. Ο θυμός, η πικρία, η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια του ενός για τον άλλο, η υπερένταση είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Αυτά τα έντονα συναισθήματα σε συνδυασμό με τυχόν οικονομικά προβλήματα, επηρεάζουν τους δύο συντρόφους που αδυνατούν ναδιαχειριστούν τόσο αδιέξοδες καταστάσεις για αυτούς.


Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα ζευγάρι να επισκεφθεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. 


Για παράδειγμα, πολλά ζευγάρια μπορεί να πιστεύουν πως μιλούν την ίδια γλώσσα, αυτά που λένε όμως είναι αρκετές φορές αντίθετα από εκείνα που οι σύντροφοί τους ακούνε.

Αν ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται ο ένας για τον άλλο είναι εσφαλμένος, η μεταξύ τους επικοινωνία γίνεται δύσκολη αν όχι αδύνατη.

Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να ξεκαθαρίσουν τον τρόπο σκέψης τους και την επικοινωνία τους, με το να μάθουν να αποφεύγουν τις παρερμηνείες και να καταλήγουν σε πιο υγιή και λογικά συμπεράσματα για τη σχέση τους και το σύντροφό τους. 


Επίσης, τα ζευγάρια μαθαίνουν πως η καλή επικοινωνία μεταξύ τους δεν συνεπάγεται απαραίτητα και συμφωνία στις απόψεις τους.

Ένα τυπικό παράδειγμα που περιγράφει ένα μοτίβο συμπεριφοράς κάθε φορά που ένα ζευγάρι καβγαδίζει είναι το εξής: Ένας/μία σύντροφος παραπονιέται στον άλλο σύντροφο για κάτι που τον απασχολεί. Ο άλλος τον αγνοεί. Ο/η σύντροφος επαναλαμβάνει το παράπονό του/της. Ο άλλος απαντάει με θυμό. Ο/η σύντροφος αποσύρεται και σταματά προς το παρόν να παραπονιέται.


 Ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας θα βοηθήσει ένα ζευγάρι να αναγνωρίσει αρχικά ένα τέτοιου είδος μοτίβο συμπεριφοράς, που επαναλαμβάνεται και δημιουργεί δυσκολίες στη σχέση τους, και στη συνέχεια να το αλλάξει.

Η θεραπεία ζεύγους επιχειρεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που έρχονται σε σύγκρουση ή είναι δυστυχισμένα να δημιουργήσουν μια λειτουργική σχέση. Επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τη συζυγική επικοινωνία, να διευκρινίσει τους ατομικούς στόχους του κάθε συντρόφου, να λύσει διαπροσωπικές συγκρούσεις και να βοηθήσει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση των καλών στοιχείων που υπάρχουν στη σχέση.

Τέλος, εάν το ζευγάρι αποφασίσει να διαλύσει τη σχέση του, η θεραπεία προσπαθεί να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία προκειμένου να τερματιστεί η σχέση με το λιγότερο δυνατό κόστος και για τους δύο (και των παιδιών αν υπάρχουν).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου