Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το μεγαλείο της ανθρώπινης βλακείας...τη χρονιά του "κορωνοϊού".



Γράφει: Ο Γεράσιμος Σαλτός, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

        Τη "βλακεία", ως ένα βαθμό μπορείς να την ανεχθείς.
        Όταν περάσει όμως τα "όρια", οφείλεις να προστατευτείς. 
        Γιατί ο βλάξ, πέραν των άλλων, καθίσταται και ανεξέλεγκτα  "επικίνδυνος".

Κι έρχονται στιγμές, ακόμη κι αυτός που διαθέτει υψηλό δείκτη ευφυίας, να υποπίπτει σε πράξεις ανωριμότητας, απερισκεψίας και βλακείας. Δεν συζητώ για τον κλασσικό "βλαξ" (ηλίθιο), αυτός "παίζει" εκτός συναγωνισμού και δεν "παίζεται".

Πολλοί άνθρωποι μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, αντιδρούν τόσο σπασμωδικά, ανεγκέφαλα και παρορμητικά, που εγγίζουν τα όρια της παράνοιας ή της απύθμενης βλακείας.

Ως νοητική ικανότητα, η "εξυπνάδα" χαρακτηρίζεται από την πνευματική ευελιξία του ατόμου, την ανάληψη ευθυνών του και την κοινωνική προσαρμογή του στις εκάστοτε καταστάσεις, εν αντιθέσει με τη "βλακεία", που στοιχειοθετείται από  ένα σύμπλοκο / μίγμα, ανευθυνότητας, έλλειψη ενσυναίσθησης, αδυναμίας αντίληψης της πραγματικότητας και επικινδυνότητας ή αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς.

Παραταύτα, και οι νοητικά ευφυείς, μπορούν να προβούν σε ανόητες πράξεις, παραπλήσιες μ' αυτές των "ηλιθίων", όταν δεν έχουν καλλιεργήσει την "εξυπνάδα" της καρδιάς τους (συναισθηματική νοημοσύνη, EQ). 

Όσο κι αν ξαφνιάζει, είναι πολύ σύνηθες, ένας νοητικά ευφυής να είναι  συγχρόνως και συναισθηματικά "βλάξ". Κι όπως έχει διαπιστωθεί, η συναισθηματική "βλακεία’’ υπερτερεί -σχεδόν πάντα- της νοητικής εξυπνάδας.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως τούτη που βιώνει η Πατρίδα μας και κατ' επέκταση η  Ανθρωπότητα καΙ ελλοχεύει ο κίνδυνος του αφανισμού μας, είναι επιβεβλημένο να αντιμετωπιστεί ο "αόρατος εχθρός", με πειθαρχία με ευστροφία και υπευθυνότητα. Στοιχεία που δεν τα βρίσκεις ούτε στους "συναισθηματικά ηλιθίους", ούτε στους κλασσικούς "βλάκες" και νοητικώς καθυστερημένους.

Οι ώρες που ζούμε και στη συνέχεια έρχονται...θα είναι δύσκολες, γι' αυτό και απαιτείται ηρεμία, ψυχραιμία και ευελιξία.

Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ή να τις  ελέγξουμε..και να γίνουν -όσο το δυνατόν- πιο ανώδυνες, με γενναιότητα, στρατηγική και όραμα.

Υπ' αυτές τις συνθήκες, ο καθείς, ας αναλάβει την ευθύνη που του  αναλογεί. Κι αν παρ' ελπίδα, έχει την "ατυχία" να συμβιεί,   με πρόσωπο που ανήκει στις παραπάνω δύο κατηγορίες, ας το "μαζέψει"/ περιορίσει -έστω και με το ζόρι- στα "ενδότερα" της οικίας τους.

Μετά την "μπόρα" -ας μην ανησυχεί- θα έχει ξανά την ευκαιρία, να συνεχίσει τις βλακείες του. Για τώρα όμως, που η "βλακεία" του μπορεί να αποβεί μοιραία για άλλους "αθώους", ας τον απασχολεί με παιχνίδια και αστείες τσιριντζάντζουλες (για να ξεχνιέται), ανάλογα με το επίπεδο της "καθυστέρησής" του.

Και ώσπου να περάσουμε αυτή τη δύσκολη στενωπό (που θα την περάσουμε...) ας είναι πάντα "εν εγρηγόρσει"...και να θυμάται τον γενικό κανόνα, ότι: "Ο "μα..λ..ας" καθημερινώς, επιβεβαιώνεται", ακριβώς το ίδιο, όπως και ο κάθε πάσης φύσεως "βλαξ", όπου στην εμμονή των πραξεών του, κρύβεται και το μεγαλείο της βλακείας του.


   - Από αρχαιοτάτων χρόνων έως τις μέρες μας, η Ανθρωπότητα έπασχε (πάσχει) από "βλάκες" και ψυχικά διαταραγμένους (ανισόρροπους/ φρενοβλαβείς/αρρώστους).
      Όποια -απ' τις δύο κατηγορίες- κυριάρχησε, απετέλεσε  πηγή  δυστυχίας και αφανισμού του ανθρωπίνου γένους.
    Το ερώτημα που ανακύπτει είναι, το πως γίνεται να κυβερνούν τον κόσμο, τέτοιου είδους, ανθρωποειδή υποκείμενα; 
    Γνωρίζω ότι δεν θα πάρω, από κανέναν, απάντηση. Κι όμως, συμβαίνει....αυτό το παράδοξο!

       - Δεν σας κρύβω ότι γράφοντας αυτές τις σκέψεις κυριαρχούσε στο μυαλό μου μια αντίφαση. Μια άλλη φωνή μου έλεγε, ότι ίσως(;) όλα αυτά που συμβαίνουν να αποσκοπούν σε κάτι διαφορετικό απ’ ότι μας παρουσιάζουν. 
     Για παράδειγμα: Ένα πείραμα πειθαρχίας και υποταγής. (Νέα Τάξη Πραγμάτων). Οι πληροφορίες που φτάνουν τόσο σ’ εμένα όσο και σε εσάς, είναι τρομακτικά αντιφατικές, που δεν ξέρεις τι να πάρεις στα σοβαρά και τι να αγνοήσεις., με άλλα λόγια η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει. 
        Για την ώρα, η δική μου η θέση είναι να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο με ψυχραιμία και σκεπτικισμό, να αναμένουμε την εξέλιξη της κατάστασης τις επόμενες ημέρες...κι από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας. 
     Συνηθίζω να λέω, ότι οι άνθρωποι μας τα λένε όλα, από την πρώτη στιγμή...θα προσθέσω και τα γεγονότα μας λένε όλα...αρκεί να μην μας καταβάλλει ο φόβος ή ο πανικός. Ίδωμεν λοιπόν...

……………...
Αντίφαση: 1. (λογική) η ύπαρξη έγκυρων συνεπαγωγών που ξεκινούν από μία θέση (ή θέσεις) και καταλήγουν σε μία πρόταση που είναι ψευδής ή ισοδύναμα, σε μια πρόταση και την άρνησή της, κάτι που αποδεικνύει ότι η θέση δεν μπορεί να είναι αληθής
                  2. σύνθετη λογική πρόταση που είναι σχεδόν πάντα 'Ψευδής

 Φωτογραφία: Έργο του Παύλου Σάμιου.« Δύο φίλες που συζητούν», 2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου