Τελευταία Άρθρα

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Σκέψου τις πιθανότητες!


           Γράφει: Ο Γεράσιμος Σαλτός, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής


       Κάθε φορά που αγγίζουν κάποια γεγονότα ευαίσθητες χορδές της ψυχής, αφυπνιζόμαστε και συγκινούμαστε. Μετά από λίγο ξεχνιώναστε και ξαναπέφτουμε σε συναισθηματική ''χειμερία νάρκη’'. 
           Είναι διότι είμαστε τόσο υπερευαίσθητοι με τις δυσάρεστες εικόνες της ζωής που δεν αντέχουμε;  Είναι διότι νοιώθουμε ότι με τα δικά μας βάσανα δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχοληθούμε και με άλλους; Ή διότι είμαστε μια χαρά ‘’βολεμένοι’’ και που να τρέχεις τώρα να ξεβολευτείς;

         Ό,τι και νάναι πάντως, το να μένεις αδιάφορος ή να προσπερνάς «ελαφρά τη καρδία» τον ανθρώπινο πόνο, πέραν της ‘’συναισθηματικής αναπηρίας’’ σου είναι και μια ένδειξη του σοβαρού βαθμού της άγνοιάς σου, περί των πιθανοτήτων.
 

          Διότι μπορεί να έχεις τώρα να φας που είσαι υγιής και βολεμένος με τα κεκτημένα σου, ποτέ δεν ξέρεις, αύριο όμως αν θα μπορείς να φας –όσο πλούσιο κι αν είναι το τραπέζι σου- εξ’αιτίας κάποιας ασθένειας ή ανατροπής των δεδομένων σου. 
 

        Κι αυτή η συνθήκη είναι μέσα στις πιθανότητες που αποφεύγεις -επιμελώς- να σκέπτεσαι, διότι πραγματικά εμπεριέχει βαθύ ανθρώπινο πόνο. 
           Αυτό τον πόνο που δεν αντέχεις ούτε να τον σκεφτείς, αλλά όταν γίνει δικός σου, αναζητάς να σε ευσπλαχνιστούν οι άλλοι. 
 

          Κάτι που όσο σου χαμογελάει η ζωή δεν εντάσσεται στην νοητική σου σφαίρα. Κάτι που θυμάσαι όμως, μόλις αρχίσουν τα δύσκολα.


       Αυτά τα δύσκολα, που μόνο όσοι τα πέρασαν, γνωρίζουν και το ‘’κόστο’’ τους.
 
               Να είστε πάντα υγιείς, δημιουργικοί και εμπνευσμένοι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου