Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Κάθε ελληνική ψυχή κουβαλάει μέσα της, τη "φύτρα" της ελευθερίας


Γράφει: Ο Γεράσιμος Σαλτός, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

Η τάση των ανθρώπων για κυριαρχία και έλεγχο πάνω στους άλλους, αποτελεί ένα από τα  στοιχεία της "τάσης πραγμάτωσης" όλων των ζωντανών οργανισμών, που επιδιώκουν την ανάπτυξή τους, τη διαφοροποίησή τους και την εν γένει εξέλιξή τους.

Το μίσος και η δυσφορία του "υποταγμένου"  ατόμου προς τον "κυρίαρχο", συνδέεται με μια -από τις τρεις- ορμέμφυτες τάσεις μας,  που στη Ψυχαναλυτική θεωρία, αναφέρεται ως "Ηδονή από το θάνατο του άλλου", τόσο σε πραγματικό, όσο και σε φαντασιακό επίπεδο.

Στα πλαίσια των διαπροσωπικών σχέσεων, είναι συχνό το φαινόμενο, ο ένας (ισχυρός) να επιδιώκει την υποταγή του ασθενέστερου (πάνω στο σώμα, στο πνεύμα και στη ψυχή του) και ο άλλος να αντιστέκεται ή να υποτάσσεται -τελικώς- στη θέληση του δυνατού. 

Η τελική καθήλωση/υποταγή του ασθενέστερου συνδέεται άμεσα, με τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του (αυτοεικόνα). Αν η ιδέα του εαυτού του,  κινείται σε χαμηλά επίπεδα (χαμηλή αυτοεκτίμηση/αυτοαξία) είναι βέβαιο, ότι θα υποταχθεί/σκλαβωθεί. 

Αν όμως το άτομο "αντισταθεί" -το σίγουρο είναι ότι- θ' ανακαλύψει τόσες κρυμμένες, εσωτερικές δυνάμεις, που ούτε καν το είχε φαντασθεί ή υποψιασθεί.

Αυτό το "δυναμικό", θα αποτελέσει και την κυρία πηγή αντιστάσεως, εμπνεύσεως και διεκδικήσεως της αυτονομίας του και της υπεράσπισης ή απόκτησης της ελευθερίας του.

Σε επίπεδο κρατικών οντοτήτων και διεθνών σχέσεων, ισχύουν σχεδόν τα ίδια. Η επιθυμία κάθε "δυνατού" είναι να καθυποτάξει τους πάντες, κυριαρχώντας πάνω τους, σε όλα τα επίπεδα.

Κάθε Λαός έχει την Ιστορία του, τα ήθη και έθιμά του, τις Παραδόσεις του, τα Μνημεία του, τις αρχές  και τις ΑΞΙΕΣ ΤΟΥ, τους ΗΡΩΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ, τα ιδανικά του και την Πίστη του,  στοιχεία όμως, που δεν συνάδουν με τη μοντέρνα αντίληψη Κυριαρχίας των Δυνατών του Κόσμου.(Παγκοσμιοποίηση). 
Θεωρούνται ξεπερασμένα και αναχρονιστικά

Αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, με την "δοκιμάσια" που ήδη υφίσταται η Χώρα μας και ο Λαός μας,(Περιορισμός λόγω Κορωνοϊού, αναταραχές στα σύνορά μας από την Τουρκία, κ.α), φοβούμαι, ότι  βρισκόμαστε -άλλη μια φορά- μπροστά στον κίνδυνο καθυποτάξεως της θελήσεως και παραβιάσεως των ατομικών ελευθεριών μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Βαλλώμεθα πανταχόθεν, αοράτως και αδιαλείπτως. Στον Έβρο, ο Στρατός με τα παιδιά μας, με όλα τα Στελέχη μας (Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί) και τον ντόπιο πληθυσμό, μάχονται νυχθημερόν, να αποτρέψουν, οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας μας, από τους ξένους επιβολείς (Μογγολικής καταγωγής) και είναι όλοι "έτοιμοι" να χύσουν το αίμα τους, για την υπεράσπιση της Πατρίδος μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα Νησιά μας.

Όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός, υπό το κράτος του φόβου μεταδόσεως ασθενειών και προκαλέσεως θανάτων, παραμένει έγκλειστος και "ακινητοποιημένος", μες τα σπίτια του.

Θα μου πείτε, μα είναι για το "κοινό" καλό. Με επιφύλαξη, θα συμφωνήσω...μέχρι να δούμε, το πως θα εξελιχθεί όλο αυτό το  κατασκευασμένο (;), πραγματικό(;) "δράμα".

Οι προγονοί μας - μεταξύ των πολλών που άφησαν, ως παρακαταθήκη στην Ανθρωπότητα- μας έμαθαν κάτι πολύ σοφό. Θα το πω με απλά λόγια. "Για ό,τι σου συμβαίνει, να αμφιβάλεις, όχι για να το απορρίψεις αλλά για να το ερευνήσεις και μετά κατέληξε, στην όποια βεβαιότητα".

Ο Σωκράτης μας το είπε με άλλο τρόπο πολύ γλαφυρά: "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα", που σημαίνει ότι να ξέρεις ότι δεν ξέρεις τίποτε, γι' αυτό ερεύνα, να μάθεις. Το ίδιο και ο Αριστοτέλης, μας παραπέμπει στην απόκτηση της γνώσεως, μέσω της ερεύνης.

Κι όταν όλοι γύρω μας, διεκδικούν και προσπαθούν να "υφαρπάξουν" πράγματα που δεν τους ανήκουν (Ιστορία, έδαφος, πλούτο, κ.α) , δεν ξέρω, πόσο φρόνιμο και σοφό είναι...να επαφιέμεθα στις καλές προθέσεις των ανθρώπων (Κρατών, Επιχειρηματικών Ομίλων, κ.α);

Ένα από τα διδάγματα που αποκομίζουμε από τον "Πελλοπονησιακό Πόλεμο" του Θουκυδίδη είναι, ότι οι "δυνατοί" κυριαρχούν στους αδυνάτους με την (αυθαίρετη) επιβολή της θελήσεώς τους και την "υποταγή". (Δεν ξέρω, υπό τις παρούσες συνθήκες, σας λέει, κάτι αυτό).

Ο δε Πλάτων, συνέγραψε την ιδανική Πολιτεία του, θέλωντας να καυτηριάσει την υστεροβουλία, ανικανότητα και αναλγησία των τότε κυβερνώντων. (Θεωρούσε ως ιδανικούς ηγέτες, τους Φιλοσόφους).

Πολλά τα ερωτηματικά..πολλές όμως και οι "προκλήσεις" που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας, την παρούσα περίοδο.

Θέλησα να γράψω λίγες σειρές, με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, αλλά παρεσύρθην και αναφέρθηκα στα δύσκολα προβλήματα που "τρέχουν" σε όλη την Επικράτεια και έχουμε ν'αντιμετωπίσουμε ως Έθνος και ως Λαός.

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, αλλά και αυτούς που αισθάνονται Έλληνες, να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον Ουρανό  και μετά -για λίγο- να κλείσουμε τα μάτια μας.

Αν σε αυτό το υπέροχο συνδυασμό του ασπρογάλανου του Ουρανού μας, σχηματισθούν -ως νοητικά σχήματα- οι Ήρωές μας, οι Φιλοσόφοι μας, η Σημαία μας και το περίγραμμα της Πατρίδος μας.. Ε! Ναι.. πιστέψτε με...πάμε καλά...η "αντίσταση", για άλλη μια φορά, έχει ξεκινήσει...

Κι όπως, οι τότε Ηρωές μας του 18ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ21, πίστεψαν στο "απίστευτο" και με "όπλα" τις Αξίες και τη ψυχή τους, πολέμησαν και Νίκησαν...έτσι κι εμείς, ως γνήσιοι απόγονοί τους, το ίδιο θα κάνουμε...όταν απαιτηθεί...Να είστε βέβαιοι. 

Όσο κι αν οι "δυνατοί" της γης, θέλουν να "ισοπεδώσουν" και να αφανίσουν την ΕΛΛΑΔΑ και τους Έλληνες, δεν θα τους γίνει το χατήρι. 

Κι αυτό γιατί η ψυχή του Έλληνα κουβαλάει μέσα της, τη "φύτρα" της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. 

Κάθε Ελληνική ψυχή, προτιμά το "Θάνατο" και να απελευθερωθεί,παρά την "υποταγή" και να στερηθεί την Ελευθερία του.

Και ένας Λαός που δίδαξε στην Ανθρωπότητα, τι εστί Ελευθερία...και δεν τον τρομάζει ο Θάνατος, δεν γίνεται...αυτός ο Λαός -εάν απαιτηθεί- να μην προτιμήσει το θάνατο, απ' το να ζει υποταγμένος και ντροπιασμένος.

Κάτι, που το γνωρίζουν πολύ καλά,  τόσο οι εχθροί μας, όσο και οι φίλοι μας...αλλά κι αυτοί, που παριστάνουν τους φίλους μας.

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ
ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ


Καλή δύναμη σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες...Με τη Νίκη.
        
        ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΕΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου