Τελευταία Άρθρα

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014

Πως καθρεπτίζεται η ευτυχία στα μάτια των ανθρώπων;            Τι είναι αλήθεια η ευτυχία; Πως ορίζεται και πως τη βιώνει ο καθένας μας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευτυχία αποτελεί κοινή επιδίωξη όλων των ανθρώπων. 

            Όλοι λίγο-πολύ θα θυμόμαστε την ερώτηση που έκανε ο Πέρσης Βασιλιάς στον Αθηναίο Σόλωνα (ένας απ' τους επτά σοφούς στην Αρχαία Ελλάδα): “ Έχεις συναντήσει ευτυχισμένο άνθρωπο;'' και βεβαίως προσδοκούσε να απαντήσει ο Σόλων : ''Εσένα Κροίσε, με τα αμύθητα πλούτη και υψηλά αξιώματα που έχεις''.

           Και  αντ' αυτού ο σοφός έδωσε παραδείγματα ευτυχισμένων ανθρώπων, που όμως δεν είχαν καμία σχέση με την κατοχή πλούτου και αξιωμάτων. Και όσον αφορά τον ίδιο, του απήντησε με το αμίμητοΜηδένα προ του τέλους μακάριζε''. (Εκτιμώ ότι γνωρίζετε την στιχομυθία και τα παραδείγματα που ανέφερε ο Σόλων).        Είναι προφανές  ότι κανείς δεν θέλει να είναι κατσούφης, μελαγχολικός και λυπημένος. Πόσοι όμως καταφέρνουμε να μην είμαστε;
 

        Όλοι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες στη ζωή τους, καταφέρνουν να είναι ευτυχισμένοι. 


        Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νιώθουν πόνο, θλίψη ή λύπη (ένα απ' τα φυσικά μας συναισθήματα)– απλά, δεν αφήνουν αυτά τα  συναισθήματα να κατακλύσουν την ζωή τους.  

           Πώς αλήθεια διαχειρίζονται τα βάσανα της ζωής;         Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά και τη φιλοσοφία των ανθρώπων, που βιώνουν τη ζωή ως δώρο και νοιώθουν ευτυχισμένοι:      Αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους άνευ όρων


      Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δέχονται τους άλλους για αυτό που είναι και δεν βάζουν  όρια ή προϋποθέσεις για την αγάπη τους. 


     Ακόμα και όταν δεν συμφωνούν ή δυσαρεστούνται από τις πράξεις των αγαπημένων  τους, δεν παύουν να τους αγαπούν.

 

    Έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους


    Έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους και κατ' επέκταση αποδέχονται και σέβονται τους άλλους για αυτό που είναι και για την κατάσταση στην  οποία βρίσκονται.


    Προσεγγίζουν τους συνανθρώπους τους με καλοσύνη και γενναιοδωρία. 


    Βοηθούν όταν μπορούν, χωρίς να προσπαθούν να αλλάξουν τον άλλον.    Εκτιμούν την ζωή


    Είναι ευγνώμονες που ξυπνούν κάθε πρωί. 


    Αναπτύσσουν μία παιδική αίσθηση θαυμασμού για τη ζωή και εστιάζουν στην ομορφιά  της κάθε στιγμής. 


   Δεν παίρνουν τίποτε ως δεδομένο – προσπαθούν να αδράξουν την κάθε στιγμή και  αγνοούν τις μικρές αναποδιές.

    Μαθαίνουν συνεχώς


    Ενημερώνονται για όλα και  δοκιμάζουν συνεχώς νέα πράγματα, και πολλές φορές τολμηρά, εγχειρήματα που κεντρίζουν το  ενδιαφέρον τους.    Εστιάζουν στην λύση, όχι στο πρόβλημα


    Αντί να …βουλιάξουν στην αυτολύπηση, με το που έρχονται αντιμέτωποι με ένα  πρόβλημα, καταπιάνονται με το να βρουν λύση. 


    Δεν αφήνουν τις αντιξοότητες να επηρεάζουν την διάθεσή τους και εστιάζουν στην  καλή πλευρά των όποιων προβλημάτων – βλέπουν κάθε εμπόδιο σαν μία ευκαιρία να  κάνουν μία αλλαγή προς το καλύτερο.  Άλλωστε, ουδέν κακόν αμιγές καλού!    Γελούν συχνά(το γέλιο χαρίζει μακροβιότητα και είναι αγχολητικό)


    Δεν παίρνουν τον εαυτό τους ή την ζωή …πολύ σοβαρά! 


    Αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις καταστάσεις, ακόμα και τα προβλήματα, και δεν  διστάζουν να γελάσουν με τον εαυτό τους. Στο κάτω κάτω, ουδείς τέλειος! (ή ''ουδείς άσφαλτος'' κατά την αγαπητή Άντζελα Δημητρίου).


    Προσπαθούν, όταν βέβαια το επιτρέπουν οι περιστάσεις, να βλέπουν την αστεία  πλευρά των πραγμάτων και με το χιούμορ τους να …ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα.
    Διαλέγουν τους φίλους τους …σοφά


   Περιτριγυρίζονται από άλλους χαρούμενους, θετικούς ανθρώπους που μοιράζονται  τις αξίες, την ηθική και τους στόχους τους. 


   Ανθρώπους που τους ενθαρρύνουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να 

αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. 


   Φίλους που τους αγαπούν και τους αποδέχονται για αυτό που είναι και που είναι εκεί  όταν χρειάζονται λίγη υποστήριξη.     Κάνουν την δουλειά που αγαπούν


     Έρευνες έχουν δείξει ότι ως και 80% των ανθρώπων δεν αγαπούν την  δουλειά τους – με τέτοιο ποσοστό, δεν είναι έκπληξη που υπάρχουν τόσοι  δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο! 


    Η πραγματικότητα είναι ότι περνάμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας 

δουλεύοντας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε μια δουλειά που μας  αρέσει, όπως επίσης και να βρίσκουμε χρόνο για τα άλλα ενδιαφέροντά μας και τις  ασχολίες που μας ευχαριστούν. 

      Θα αναφέρω  αυτό που λέω και στα παιδιά μου: ” Διαλέξτε το επάγγελμα που αγαπάτε και δεν θα δουλέψετε ποτέ στη ζωή σας''.     Απολαμβάνουν τη ζωή


    Ξέρουν να ζουν στο παρόν και να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής: ένα ηλιοβασίλεμα, μία βόλτα στη φύση, την παρέα ενός αγαπημένου προσώπου, μια μέρα  κοντά στη θάλασσα, την μυρωδιά των λουλουδιών.


    Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον.    Είναι επίμονοι και υπομονετικοί


    Δεν το βάζουν κάτω. Η φιλοσοφία τους είναι ότι δεν υπάρχει αποτυχία, μόνο προσπάθεια.


   Αντιμετωπίζουν την κάθε δυσκολία ως ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στον στόχο τους


   Δεν σταματούν να προσπαθούν ποτέ, εστιάζουν στις επιθυμίες τους και τις 

διεκδικούν.    Είναι υπεύθυνοι (έχουν γίνει ''πρόσωπα'')


    Πάνω από όλα, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι 100% υπεύθυνοι  για τη ζωή τους. 


   Αναλαμβάνουν την ευθύνη για την διάθεσή τους, την νοοτροπία τους, τις σκέψεις, τα  συναισθήματα, τις πράξεις και τα λόγια τους. 


   Παραδέχονται τα λάθη τους και αναλαμβάνουν την ευθύνη εξίσου για τις επιτυχίες και  τις αποτυχίες τους.   Ξέρουν να συγχωρούν


   Η κακία και το μίσος πληγώνουν, πρωτίστως, …εμάς τους ίδιους. 


   Η συγχώρεση προσφέρει γαλήνη και ηρεμία.


   Και βέβαια, εκτός από το να συγχωρούμε τον διπλανό μας, πρέπει να μπορούμε να  συγχωρούμε και τον εαυτό μας για τα λάθη ή τις παραλείψεις του.    Αισθάνονται ευγνωμοσύνη


    Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αξία όσων έχουν, αισθάνονται  ευγνωμοσύνη για αυτά και την εκφράζουν. 


   Ακόμα και για τα πράγματα που οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένα: για την υγεία  τους, το σπίτι, τη δουλειά τους, την οικογένεια τους και τους φίλους τους.    Επενδύουν στις σχέσεις


    Καλλιεργούν και προστατεύουν τις σχέσεις τους με την οικογένεια και τους φίλους  τους, αφιερώνοντας τον απαραίτητο χρόνο και ενδιαφέρον. 


   Είναι υποστηρικτικοί με τους άλλους, δείχνουν κατανόηση και αγάπη και κρατούν τις  υποσχέσεις τους.     Είναι ειλικρινείς και αυθεντικοί


     Η ειλικρίνεια …απλοποιεί την ζωή! 


    Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους και με τους άλλους  και βασίζουν τις πράξεις και τις αποφάσεις τους στην εντιμότητα.    Ασχολούνται με το εαυτό τους, όχι με τους άλλους


    Εστιάζουν στο να φτιάξουν την δική τους ζωή όπως την θέλουν και στην φροντίδα του  εαυτού τους και των αγαπημένων τους προσώπων. 


    Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι λένε ή κάνουν οι άλλοι, δεν κρίνουν και δεν 

καταπιάνονται με κουτσομπολιά και δολοπλοκίες.


   Αποδέχονται ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του όπως θέλει – όπως και οι  ίδιοι άλλωστε!   Είναι αισιόδοξοι


   Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι βλέπουν πάντα το ποτήρι μισογεμάτο. 


   Εστιάζουν στην θετική πλευρά κάθε κατάστασης – υπάρχει, ακόμα και αν ορισμένες  φορές είναι, αρχικά, αδύνατον να την εντοπίσουμε. 


   Διώχνουν συνειδητά τις αρνητικές σκέψεις και τις αντικαθιστούν με θετικές. 


   Αποδέχονται ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο, τον οποίο μπορεί βέβαια ποτέ να  μην μάθουν.   Προλαμβάνουν τις καταστάσεις που μπορούν να ελέγξουν


  Δεν χάνουν χρόνο προσπαθώντας να αλλάξουν καταστάσεις που είναι εκτός του ελέγχου τους και αποδέχονται αυτά που δεν  μπορούν να αλλάξουν. 


  Για αυτά όμως που μπορούν, φροντίζουν να προλαμβάνουν τις καταστάσεις και να  παίρνουν τον έλεγχο, προκειμένου να δημιουργήσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν.


  Δεν περιμένουν να τους προλάβουν οι εξελίξεις.   Φροντίζουν τον εαυτό τους


   Φροντίζουν την υγεία τους, το σώμα και το πνεύμα τους. 


   Προσέχουν την διατροφή τους, ασκούνται, ξεκουράζονται, κάνουν προληπτικούς  ελέγχους της υγείας τους και κρατούν το μυαλό τους σε εγρήγορση. 


   Αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους και στα ενδιαφέροντα τους.    Έχουν αυτοπεποίθηση (αυτοαξία)


    Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι αποδέχονται τον εαυτό τους για αυτό που είναι – δεν  προσπαθούν να προσποιηθούν κάτι διαφορετικό. 


    Γνωρίζουν τον εαυτό τους, τις επιθυμίες τους, τα πιστεύω και τα θέλω τους, τα όρια  και τις αδυναμίες τους. 


    Αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους και τις επιλογές τους και δεν διαμορφώνουν  τη ζωή τους προσπαθώντας να ευχαριστούν τους γύρω τους.
   Ίσως όλα αυτά που αναφέραμε  να φαίνονται στους περισσότερους από εμάς, …απλοϊκά, γνωστά και εύκολα. Είναι ακριβώς σαν τη δίαιτα. Όλοι μπορούμε αλλά την αφήνουμε για τη Δευτέρα. Μόνο που δεν έχουμε καθορίσει ποια Δευτέρα.    Οι θεωρίες ως ιδέες μας συνεπαίρνουν, ως πράξη συνήθως δεν μας βρίσκουν σύμφωνους

     Κάπου  ''κολλάμε''  και το στοιχείο που λείπει και υπάρχει ''ασυμφωνία'' είναι η θέληση και η προσπάθεια

     Κλείνοντας θα ήθελα να σκεφτούμε, ότι η ζωή, σε νοητικό σχήμα  ως ταξίδι, είναι ένα δώρο του Θεού και ανήκει σε όλους. 

     Στο χέρι του καθενός είναι αν θα το απολαύσει ή όχι. Πάντως όλοι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι συνταξιδιώτες, κι αυτό λέγεται επιλογή.

     Κι όπως η χαρά μας όταν ξεκινάμε για για ένα ευχάριστο προορισμό καθρεπτίζεται στα μάτια μας, έτσι και η ευτυχία - όταν πραγματικά τη βιώνουμε- δεν μπορεί να κρυφτεί, τη φανερώνει το βλέμμα μας.


   Να είστε όλοι/ες υγιείς, χαρούμενοι  και ευτυχισμένα  ταξίδια.


   Καλά Χριστούγεννα και κάθε ευγενές ποθητόν.

     Πηγή: www. google/Ευτυχία και Ζωή.