Τελευταία Άρθρα

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Μύθοι και εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από το σεξ (Μέρος 2ο)





Συνεχίζοντας την προσέγγισή μας στους μύθους και στις επικρατούσες αντιλήψεις πάνω στη γενετήσια ενόρμησή μας, τη σεξουαλικότητα (φροϋδική θεωρία), θα αναφερθούμε στο 2ο μέρος στη γυναίκα και το πως αντιλαμβάνονται οι άνδρες τη διέγερση και τον ερεθισμό κατά την ερωτική πράξη.




Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΑΣ


      Η κλειτορίδα είναι δέκτης και μεταβιβαστής των σεξουαλικών ερεθισμάτων. Σαν δέκτης, οι νευρικές της απολήξεις και τα αιμοφόρα αγγεία της απαντούν στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Σαν μεταβιβαστικό όργανο, προκαλεί μια υποκειμενική σεξουαλική αίσθηση, που περιγράφεται είτε σαν βαθιά πυελική θερμότητα ή τοπικός ερεθισμός ή σαν μια επείγουσα ανάγκη και ένταση, που ζητά απελευθέρωση.


      Παλιότερα ορισμένοι ερευνητές (Gray 1936) προσπαθούσαν να συσχετίσουν τη σεξουαλική ετοιμότητα της κάθε γυναίκας με το μέγεθος, τη θέση και το βαθμό εξοίδησης της κλειτορίδας της, θεωρώντας την ανάλογο του ανδρικού πέους.
 

Η ιδέα ότι το μέγεθος της κλειτορίδας μπορεί να έχει κάποια σχέση με τη σεξουαλικότητα σχετίζεται προφανώς με τη λαθεμένη εντύπωση ότι το μέγεθος του πέους έχει σχέση με την ανδρική σεξουαλική ικανότητα.
 

Οι Masters και Johnson (1966) διαπίστωσαν πως τίποτα από τα παραπάνω δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στη σεξουαλική αντίδραση ή στην ένταση του οργασμού της γυναίκας. Η κλειτορίδα στον έντονο σεξουαλικό ερεθισμό ανακάμπτει κάτω από την πόσθη της και είναι δύσκολο να ερεθιστεί με το χέρι ή το πέος.



    Παλαιότερα αρκετοί συγγραφείς που μιλούσαν για τη σεξουαλική πράξη, επειδή θεωρούσαν την κλειτορίδα σαν βασικό όργανο της γυναικείας σεξουαλικότητας, συνιστούσαν στον άντρα να την ερεθίζει με το χέρι ή να φροντίζει να βρίσκεται το πέος του σε στενή επαφή με αυτή.



        Το αποτέλεσμα ήταν απεγνωσμένες προσπάθειες για ψηλάφηση της κλειτορίδας, που είχε ήδη καλυφθεί από την πόσθη της, κακός και επίμονος ερεθισμός της περιοχής και τέλος άβολες στάσεις κατά τη σεξουαλική πράξη, που δεν διευκόλυναν καθόλου τους σεξουαλικούς συντρόφους.



Στην πραγματικότητα η κλειτορίδα ερεθίζεται κατά τη διάρκεια της συνουσίας χωρίς καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια, γιατί κάθε παλινδρομική κίνηση ασκεί πίεση στην κλειτοριδική πόσθη, που προκαλεί έμμεσα ερεθισμό της ίδιας της κλειτορίδας και ευχάριστο αίσθημα.



    Εξάλλου, αν και είναι από παλιά γνωστός ο ρόλος της κλειτορίδας στη σεξουαλική λειτουργία, πολύ λίγο είναι γνωστός ο κατάλληλος τρόπος ερεθισμού της. Από παρατηρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο, οι Masters και Johnson (1966) διαπίστωσαν πως κάθε γυναίκα έχει το δικό της τρόπο που ερεθίζει την κλειτορίδα.



Γενικά πάντως παρατήρησαν πως οι περισσότερες απέφευγαν να ερεθίσουν την βάλανο, προτιμούσαν ερεθισμό προς τα πλάγια του σώματος της κλειτορίδας, ενώ ο κατευθείαν ερεθισμός της βαλάνου και ο παρατεταμένος ερεθισμός της μπορεί να είναι επώδυνος και ανασταλτικός για τη σεξουαλική διέγερση.



ΚΛΕΙΤΟΡΙΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ



Επηρεασμένοι αρκετοί συγγραφείς από τη φροϋδική θεωρία, υποστήριζαν ότι υπάρχουν δύο είδη γυναικείου οργασμού: ο κλειτοριδικός, που παράγεται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας και σχετίσθηκε με ανώριμη και νευρωσική συμπεριφορά, και ο κολπικός, που παράγεται από τον ερεθισμό των τοιχωμάτων του κόλπου και σχετίσθηκε με την ψυχοσεξουαλική ωριμότητα.



Οι Masters και Johnson (1966) απόδειξαν ότι είναι λαθεμένη η διάκριση των δύο διαφορετικών οργασμών. Ο γυναικείος οργασμός είναι ένας και περιλαμβάνει και τις δύο συνιστώσες.



Ο οργασμός πυροδοτείται από τον ερεθισμό της κλειτορίδας και εκφράζεται με τις ρυθμικές συσπάσεις κυρίως των περινεϊκών μυών. Ο οργασμός μπορεί επίσης να προκληθεί χωρίς ερεθισμό των γεννητικών περιοχών, όπως π.χ. από φαντασιώσεις, ερεθισμό του στήθους κ.α.



Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρά το ότι δεν υπάρχει άμεσος ερεθισμός της κλειτορίδας και του κόλπου οι μεταβολές που παρουσιάζουν τα γεννητικά όργανα είναι ίδιες. Φαίνεται επομένως ότι, από νευροφυσιολογικης πλευράς, ο οργανισμός ολοκληρώνεται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από ερέθισμα που τον προκάλεσε.(Kaplan 1974, Mahoney 1980).



TAYTOXΡΟΝΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ


Άλλη λαθεμένη εντύπωση γύρω από το σεξ είναι η προκατάληψη πως ο τέλειος έρωτας πρέπει να καταλήγει υποχρεωτικά σε ταυτόχρονο οργασμό των δύο ερωτικών συντρόφων. Αυτό δεν είναι αλήθεια.



Προσπαθώντας να συγχρονίσει κανείς μια βασικά ακούσια αντίδραση, που διαρκεί ελάχιστα δευτερόλεπτα, αρχίζει να θέτει υπό παρατήρηση τη δική του κατάσταση αλλά και τη διέγερση του ερωτικού συντρόφου, με αποτέλεσμα να μην εγκαταλείπει τον εαυτό του στην ερωτική ευχαρίστηση. 
 



Όπως γράφουν οι Masters και Johnson (1970), αυτό και μόνο μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα ή αδυναμία οργασμού στην γυναίκα (Belliveau and Richter 1971).



ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΡΡΥΣΙΑΣ


        Οι μύθοι που κυκλοφορούν, είναι πολυάριθμοι και τερατώδεις. Το αίμα της περιόδου της γυναίκας θεωρείται από τους μη ειδικούς "μολυσμένο" (για αυτό εξάλλου χρησιμοποιείται η λέξη "καθάρισε" από την περίοδο) και η γυναίκα που έχει έμμηνο ρύση θεωρείται κατά προέκταση "μη καθαρή".



Από ορισμένες θρησκείες η σεξουαλική πράξη κατά τη διάρκεια της περιόδου θεωρείται οδυνηρή και βλαβερή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες γυναίκες πιστεύουν, ακόμα και σήμερα, πως "κάτι τέτοιο", θα προκαλέσει αιμορραγία. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας λόγος από πλευρά φυσιολογίας, που να απαγορεύει τη σεξουαλική πράξη κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας.



     Όταν υπάρχει αποστροφή, αυτό σχετίζεται περισσότερο με προσωπικούς, αισθητικούς ή ψυχολογικούς λόγους. Αρκετές γυναίκες βρίσκουν τη σεξουαλική πράξη πιο ευχάριστη, όταν έχουν περίοδο, είτε γιατί δεν υπάρχει ο φόβος της εγκυμοσύνης είτε γιατί ο κόλπος είναι τότε πιο υγρός ή ακόμα γιατί τις ανακουφίζει από ορισμένα  εμμηνορρυσιακά  ενοχλήματα (Gillan and Gillan 1976).



       Θα πρέπει πάντως να προσθέσει κανείς πως μια στοιχειώδης υγιεινή της περιοχής είναι πιο απαραίτητη σε αυτή την περίοδο.

       Από 331 γυναίκες, που ρώτησαν οι Masters και Johnson, μόνο 33 ήταν τελείως αντίθετες στη σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εμμηνορρυσίας. Οι υπόλοιπες ανέφεραν ότι δεν τους ενοχλεί ή ότι επιζητούν σεξουαλική σχέση, 43 μάλιστα είπαν πως αυνανίζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου, γιατί αυτό τις ανακουφίζει από διάφορα ενοχλήματα.

                                                                                             (Συνεχίζεται...)



Πηγή: www. google/Μύθοι γύρω απ' το sex.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου