Τελευταία Άρθρα

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

ΈΝΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΌΣ ΆΝΘΡΩΠΟΣ...

 


Γράφει: Ο Γεράσιμος Χρ. Σαλτός, Ψυχολόγος- ΨυχοθεραπευτήςΚι αν πιστεύεις ότι είσαι φτιαγμένος για να ζεις ευτυχισμένος είναι μεγάλο λάθος, έχεις φτιαχτεί απλώς για να επιβιώνεις.


Εξού και η κύρια αποστολή του εγκεφάλου σου είναι να σε διατηρεί στην επιβίωση κι όχι να είσαι, συνεχώς, μες την τρελή χαρά.


Δεν είναι τυχαίο που όταν έχεις κάποια δυσκολία (μια απόλυση, ένα χωρισμό, μια αδιαθεσία, μια κρίση άγχους, κ.α) ο νους σου πάει κατευθείαν στο κακό.


Ακόμη και το ότι βαριέσαι πράγματα (όσο όμορφα κι αν είναι) αλλά και πρόσωπα (κατά τα άλλα αγαπημένα) νομίζεις ότι είσαι παράξενος/η ή αποτελείς εξαίρεση; Σαφώς και όχι, είναι ίδιον όλων των ανθρώπων αυτό.


Απ' την άλλη, το ότι αρέσουν τα γλυκίσματα και οι εξωτικές ευωδιές κι αρώματα, τι πιστεύεις, ότι είναι θέμα γούστου ή εκλεπτυσμένης όσφρησης, που συ μόνο κατέχεις; (Σιγά μην είσαι κι ο Αρμάνι). Την ευτυχία σε συμβολικό επίπεδο αναζητάς, όπως όλοι.


Η ευτυχία είναι μια ασαφής έννοια του όρου "ευ ζειν" και παρόλο που όλοι ( γονείς, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, καθοδηγητές, κ.α) έχουν βαλθεί να σε πείσουν πως πρέπει να γίνεις ευτυχισμένος, να ξέρεις, η ευτυχία δεν είναι η φυσική σου κατάσταση.


Είναι όπως ένα καλλίγραμμο και γυμνασμένο σώμα. Μπορείς να το "κτίσεις" με μεγάλη προσπάθεια και συνεχώς να αθλείσαι... δεν είναι όμως το φυσικό σου.


Γι' αυτό κάθε φορά που αναρωτιέσαι γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος/η, (όπως το έχεις στο μυαλό σου ή όπως σου το έχουν ''πασάρει'' οι άλλοι), μη θλίβεσαι, ούτε να απογοητεύεσαι.


Γιατί πολύ απλά είσαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γερ. Χρ. Σαλτού: ''Περί διαπαιδαγωγήσεως παίδων και ενηλίκων'', Εκδόσεις ''Λειμών'', Αθήνα, 2022.


https://radiomax.gr/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%BD/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου