Τελευταία Άρθρα

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ;

 

Γράφει: Ο Γεράσιμος Χρ. Σαλτός, Ψυχολόγος- ΨυχοθεραπευτήςΌσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, σχεδόν(;) όλοι βρισκόμαστε στον κόσμο μας, προχωράμε λες κι είμαστε χαμένοι.

Έρχονται στιγμές (δεν είναι και λίγες) που δεν ξέρεις τι θέλεις, δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Και δεν φτάνει αυτό, νοιώθεις κι ενοχές που δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

Είναι κι αυτοί οι υποτιθέμενοι ''ειδικοί'' επίτευξης στόχων, οι ''συμβουλάτορες'' πραγματοποίησης ονείρων, οι ''αυθεντίες'' της απόλυτης επιτυχίας (και είναι μπόλικοι πανάθεμά τους στην εποχή μας) που σε κάνουν να αισθάνεσαι -λίαν επιεικώς- άχρηστος και ελαττωματικός, καθώς σύ ο ταλαίπωρος, όχι μόνο δεν ξέρεις τι θέλεις -ενώ κανονικά σου λένε πως θ' έπρεπε να ξέρεις και να βρίσκεσαι μάλιστα και στη ψηλότερη κορυφή της επιτυχίας- αλλά να νοιώθεις σαν να περπατάς και στα τυφλά.

Εάν όμως φίλε/η μου παρατηρήσεις προσεκτικά και με ψυχραιμία γύρω σου, θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Και να σου πω κάτι; Δεν το βρίσκω καθόλου ανησυχητικό που δεν ξέρουμε.

Γιατί κι εμείς οι αδαείς κι ''ανήσυχοι'' μπορούμε να ζήσουμε όμορφα κι ανθρώπινα...κι ας μην ανήκουμε στους ''γνώστες'' κ' κοινωνικά «επιτυχημένους» (βολεμένους).

Μπορεί να μην ξέρουμε τι θέλουμε, αλλά όμως νοιώθουμε, ότι κι αν παρ' ελπίδα ξέραμε, δεν θα ήταν φυσιολογικό.

Και εμείς, αν μη τι άλλο, -τουλάχιστον- είμαστε φυσιολογικοί.

Ναι, όπως το ακούτε, φυσιολογικοί...κι ο λόγος είναι απλός: Το να διατείνεται κάποιος ότι ''ξέρει'' -πέραν του ότι δεν ξέρει ό,τι δεν ξέρει- τον καθιστά αυτόματα τόσο επικίνδυνο όσο κι αφύσικο.

Διότι κατ' ουσίαν, κανείς δεν ξέρει...κι ας κομπάζουν κάποιοι ηλιθίως, ότι ξέρουν!


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γερ. Χρ. Σαλτού: ''Περί διαπαιδαγωγήσεως παίδων και ενηλίκων'', Εκδόσεις ''Λειμών'', Αθήνα, 2022.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου