Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ

Γράφει: Ο Γεράσιμος Χρ. Σαλτός, Ψυχολόγος- ΨυχοθεραπευτήςΟι συνθήκες για να συμβεί κάτι καλό δεν είναι απαραίτητο να είναι ευνοϊκές, απεναντίας, τα καλλίτερα συνήθως γίνονται υπό δυσμενείς συνθήκες.

Απλώς στα δύσκολα, διαφαίνεται η ψυχραιμία, η σωφροσύνη και το φιλότιμο αυτού που οικειοθελώς αναλαμβάνει την ευθύνη να βγάλει ''το φίδι απ' την τρύπα''.

Μα είναι κι αυτοί που λιποψύχησαν τις ώρες της ανάγκης κ' σαν περάσει η αναποδιά πετούν επάνω στο ''σωτήρα'' τους το λαβωμένο φίδι, που σπαρταρά ακόμη με το δηλητήριο ανάμεσα απ' τα δόντια του.

Κι αυτό συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, με τους δειλούς κι αγνώμονες, που βρίσκουν πάντα τρόπο να δείξουν τη συναισθηματική αναπηρία τους, είτε προδίδοντας το χέρι που τους κράτησε είτε αρνούμενοι -πεισματωδώς- το ευεργέτημα που εδέχθησαν.

Η αξία μιας γενναίας και ανιδιοτελούς πράξεως όμως δεν υποβαθμίζεται ούτε στο ελάχιστο απ' την μη αναγνώριση (τη φανερή) αυτών που ευεργετήθησαν, καθότι κάθε δειλός κι αγνώμονας πρεσβεύει με τη στάση του, την υποκρισία κ' τη ξεδιαντροπιά.

Κι αυτές οι δύο έννοιες, ποτέ δεν σταθήκαν ικανές να καπελώσουν με την ανηθικότητά τους, την ανθρωπιά και τις αξίες.


Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο του Γερ. Χρ. Σαλτού: ''Περί διαπαιδαγωγήσεως παίδων και ενηλίκων'', Εκδόσεις ''Λειμών'', Αθήνα, 2022.


https://radiomax.gr/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bb%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ae%cf%83%ce%b5/?fbclid=IwAR0NeCSjKwYqbmLbUII4rv_XgnXUYzcbPaSTQcwXIeVctTmZsv304XkhCGk







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου