Τελευταία Άρθρα

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Πως ανακυκλώνονται τα οργανωμένα εγκλήματα!!!


 
Διαβάζοντας το θαυμάσιο βιβλίο «Ευλογημένο καταφύγιο» του Φώτη Κόντογλου, μου άρεσε μεταξύ των άλλων ένα κείμενο που περιέχεται στο βιβλίο και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας, για κάποιους/ες που δεν έχει τύχει να το διαβάσατε. 
 
Μας παρουσιάζει με γλαφυρό τρόπο, μέσα από μια ιστορία μια πραγματικότητα που εκτιμώ την έχουν βιώσει πολλοί λαοί - μη εξαιρουμένου βεβαίως και του Ελληνικού.

Δεν θα πω περισσότερα,πάραυτα σας το παραθέτω. 
   << Μια φορά ήταν ένας σουλτάνος αιμοβόρος και τον καταριότανε όλος ο κόσμος. Τη νύχτα γινότανε «τεπτίλι», δηλαδή έβαζε ξένα ρούχα και γύριζε μέσα στο σοκάκια και στα μαγαζιά, για να δει τι έλεγε ο κόσμος γι' αυτόν. Από παντού άκουγε κατάρες και βλαστήμιες. 

Μα δεν απελπιζότανε. Δύο-τρία χρόνια έβγαινε στη βόλτα, μα δεν άκουσε μήτε έναν άνθρωπο να πει καλόν λόγο για τον σουλτάνο. Απάνω στα τρία χρόνια, εκεί που περπατούσε ένα βράδυ σ' έναν δρόμο, μια γριά, πολύ γριά, τον γνώρισε, κι είπε: «Πολυχρονεμένε μου σουλτάνε, μέρες να κόβει ο Αλλάχ από μένα, χρόνια να σου τις δίνει».

Ο σουλτάνος παραξενεύτηκε πώς βρέθηκε άνθρωπος να τον ευχηθεί, και ρώτησε τη γριά τι καλό είχε δει από αυτόν και τον ευχιότανε.

Κι η γριά του είπε: «Εγώ θα σου πω την αλήθεια και δε με μέλει να με σκοτώσεις, γιατί είμαι γριά. Εγώ έφταξα τρεις σουλτάνους, τον παππού σου, τον πατέρα σου κι εσένα».


«Λοιπόν», της λέγει ο σουλτάνος, «τι άνθρωπος ήτανε ο παππούς μου;».

«Ο παππούς σου», λέγει η γριά, «ήτανε κακός άνθρωπος. Κρέμαζε, παλούκωνε, έσφαζε».

«Κι ο πατέρας μου;» τη ρωτά ο σουλτάνος.

«Ο πατέρας σου ήτανε χειρότερος από τον παππού σου», λέγει η γριά.

«Κι εγώ», τη ρωτά ο σουλτάνος, «τι άνθρωπος είμαι;».

«Εσύ είσαι πιο παλιάνθρωπος από τον πατέρα σου».

«Και τότε, γιατί με πολυχρονίζεις;», τη ρωτά πάλι ο σουλτάνος.

«Σε πολυχρονίζω, επειδή ο πατέρας σου ήτανε χειρότερος από τον παππού σου, κι εσύ χειρότερος από τον πατέρα σου, παρακαλώ τον θεό να σε πολυχρονίζει, γιατί αυτός που θα 'ρθει ύστερ' από σένα, θα 'ναι ακόμα χειρότερος!>>.


Τα συμπεράσματα και οι στοχασμοί δικοί σας.

Να είστε πάντα υγιείς, εμπνευσμένοι και αισιόδοξοι!!!

Πηγή:- Φώτης Κόντογλου /”Ευλογημένο καταφύγιο”.
            - www.google/Ιστορίες και θεάματα.