Τελευταία Άρθρα

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο καθαρά βλέπουμε τα πράγματα;


 

         Πολλές φορές μιλώντας για ένα θέμα, εμφανιζόμαστε πολύ σίγουροι/ες για το τι ισχύει, μας διακατέχει μια βεβαιότητα που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, γιατί (τάχα) εμείς το έχουμε αναλύσει λεπτομερειακά, έχουμε εμβαθύνει στο νόημά του και δεν χωράνε αντιρρήσεις.  


      Συνήθως το ίδιο συμβαίνει και όσο αφορά τους χαρακτηρισμούς για κάποιους ανθρώπους. 

     Έχει κανείς αναρωτηθεί εάν η κρίση μας για ένα πρόσωπο ή θέμα, είναι επηρεασμένη από προκατάληψη ή στερεότυπο ή η ερμηνεία που δίνουμε,  δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; 

     Σαφώς και ''όχι''  θα λέγανε (ίσως) πολλοί από εμάς, γιατί συνήθως είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι κριτές.     Θα ήταν καλό πάντως να θυμόμαστε άπαντες ότι ''Η μεγαλύτερη προκατάληψη σ' έναν άνθρωπο, είναι να πιστεύει ότι δεν είναι προκατειλημμένος''.     Απλά ας το έχουμε κατά νου  και να είμαστε υποψιασμένοι, ότι είναι πιο δημιουργικό να ξεκινάμε με αμφιβολίες και να καταλήγουμε σε βεβαιότητες, παρά το αντίστροφο, γιατί  οι ''βεβαιότητες'' και μας εγκλωβίζουν και μας αιφνιδιάζουν...πολλές φορές δυσάρεστα
 

    Να δούμε όμως τι μας διδάσκει η ιστορία που ακολουθεί....


    Κάποτε ήταν ένα νέο ζευγάρι που μετακόμισε σε καινούργια γειτονιά.


    Καθώς έτρωγαν το πρώτο τους πρωινό στο νέο τους σπίτι, η γυναίκα κοίταξε έξω από το παράθυρο και είδε τη γειτόνισσα που εκείνη την ώρα άπλωνε την μπουγάδα της.


   Ά, τα ρούχα δεν είναι και πολύ καθαρά”, σχολίασε, “η γειτόνισσα δεν ξέρει να πλένει καλά. Μάλλον χρειάζεται να χρησιμοποιεί περισσότερο σαπούνι”.


    Ο σύζυγος κοίταξε την μπουγάδα αλλά δε είπε τίποτα.


   Κάθε φορά που η γειτόνισσα άπλωνε την μπουγάδα της, η γυναίκα έκανε τα ίδια σχόλια.
   Ένα μήνα αργότερα, ένιωσε μεγάλη έκπληξη, όταν είδε ότι τα ρούχα που είχε απλώσει η γειτόνισσα ήταν πιο καθαρά και είπε στον άντρα της : “Για δες! Η γειτόνισσα έμαθε επιτέλους να πλένει! Αναρωτιέμαι ποιος την έμαθε”.

   Ξέρεις ξύπνησα νωρίς σήμερα το πρωί και καθάρισα τα τζάμια μας!” γύρισε και της είπε ο άντρας της....


   Κάπως έτσι δεν συμβαίνει και στη ζωή μας; 

   Ο τρόπος που βλέπουμε τους άλλους εξαρτάται από το πόσο καθαρά είναι τα “τζάμια μας”.   Γι' αυτό ας φροντίζουμε..να καθαρίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τα ''τζάμια'' μας.....γιατί τότε μόνο μπορούμε να δούμε καθαρά με τα μάτια της ψυχής μας...κι αυτό πιστεύω ότι είναι και το ζητούμενο για όλους μας!!!
   Να είστε πάντα υγιείς , αισιόδοξοι και δημιουργικοί !!!


   Πηγή:www. google/ Προκατάληψη-Στερεότυπα.