Τελευταία Άρθρα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πόσο μας φοβίζει η αλήθεια; Λέμε συχνά ψέματα;

     Έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας, όταν επιλέγετε να πείτε ψέματα, για κάποιο γεγονός, σε οποιοδήποτε άτομο, ποια συναισθήματα αναδύονται από το «εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς »σας (Rogers, 1955), πόσο άβολα κι αμήχανα αισθανόσαστε, πως τα μάτια σας αποφεύγουν να δουν κατευθείαν τα μάτια του άλλου και  πόσες σκέψεις με σύνοδα αισθήματα ενοχής σας κατακλύζουν, όταν μείνετε μόνοι/ες και ανατρέξετε στο συγκεκριμένο συμβάν, που δεν κατορθώσατε να εμφανιστείτε απέναντι στον άλλον/η, αυθεντικός/η και ειλικρινής;


Ας θέσουμε στον εαυτό μας, εν είδει  εσωτερικού διαλόγου (πάντα το κάνουμε, από την βρεφική μας ηλικία και μετέπειτα), κάποια ερωτήματα, που  μας αφορούν όλους και που συχνά συμβαίνει, σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης (διαπροσωπικής, οικογενειακής, επαγγελματικής, κ.λ.π): 

    

  ·        Πόσο συχνά λέμε ψέματα στην καθημερινότητά μας;
  ·   Ποιοι λόγοι μας αναγκάζουν να κρύβουμε ή να παραποιούμε την αλήθεια;
  ·       Πως νιώθουμε όταν δεν είμαστε ειλικρινείς;
  ·   Μήπως χρησιμοποιούμε το ψέμα σαν άλλοθι για να προστατέψουμε τις σχέσεις μας;
  ·   Μπορούμε με βεβαιότητα να καταλάβουμε πότε κάποιος/α μας λέει ψέματα;
  ·     Πως νιώθουμε όταν δεν είμαστε ειλικρινείς;
  ·  Τελικά, επιλέγουμε την αλήθεια ως οδηγό της ζωής μας ή είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήσαμε, μόνο και μόνο  για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, από απειλές, που εμείς βιώνουμε, ως τέτοιες;

Αναμφισβήτητα, το ψέμα υπάρχει στη ζωή μας και μολύνει τις καθημερινές μας σχέσεις και επαφές, σε μεγαλύτερη συχνότητα από αυτή που θα θέλαμε να παραδεχθούμε. 

Σύμφωνα με έρευνες, εμφανίζεται σε μια από κάθε τρεις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ψέμα σαν ασπίδα, όταν η δημόσια εικόνα και η αυτοεκτίμησή τους απειλείται. Όταν, δηλαδή, νιώθουν ότι πρέπει να προστατέψουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις στους άλλους. 

Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι λένε περισσότερα ψέματα σε άτομα που γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα, σε συντρόφους, σε φίλους, σε συναδέλφους στη δουλειά, από ότι σε αγνώστους ή ξένους.

Ένα ψέμα κρύβει πάντα ανασφάλειες και φόβους απόρριψης, τιμωρίας κι εγκατάλειψης, και δημιουργεί, συνήθως, άγχος και συναισθήματα ενοχής.

Ακόμα, απειλεί να διαλύσει τις σχέσεις μας με τους άλλους, καθώς καταστρέφει την εμπιστοσύνη που είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε σχέσης, προσωπικής κι επαγγελματικής. 

Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να νιώσουμε πραγματικά κοντά με έναν άνθρωπο που μας έχει προδώσει ή που μας έχει πει ψέματα.

Αν και είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε κάποιος προσπαθεί να μας εξαπατήσει, υπάρχουν κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του, που μπορούν να φανερώσουν, ότι δεν μας λέει την αλήθεια.

Οι άνθρωποι επικοινωνούν με δυο τρόπους: με το λόγο (λεκτική επικοινωνία) και τη γλώσσα του σώματος (μη λεκτική επικοινωνία

Τα λόγια είναι ικανά να μας παραπλανήσουν, να μας κρατήσουν μακριά από την αλήθεια

Η γλώσσα του σώματος όμως, είναι πιο αποκαλυπτική. Η χροιά της φωνής, το βλέμμα ή οι εκφράσεις του προσώπου που συνοδεύουν τα λόγια, μπορούν να μας υποψιάσουν, ότι από κάτω κρύβεται το ψέμα.

Η αλήθεια, αν και συχνά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσπάθειά μας να διατηρήσουμε μια αρμονική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας, είναι ταυτόχρονα και λυτρωτική…



Όπως έχει τονιστεί, και σε άλλα άρθρα, μεταξύ των άλλων χαρακτηριστικών και συναισθημάτων, «άνθρωπος εστί, ανεξάντλητη πηγή λαθών», κι αυτό το βασικό χαρακτηριστικό μας, είναι πολύ απελευθερωτικό για όλους μας.

Αλήθεια, υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κάνει λάθη; Που δεν κάνει λάθη ή που δεν θα  ξανακάνει;  Σαφέστατα όχι. Επομένως το να είμαστε ειλικρινείς, σε όλες τις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, έχει διπλά οφέλη.

Απ’ την μια, είμαστε ο εαυτός μας, αυτός που είναι ο καθένας/μια, και δεν φοβόμαστε να τον δείξουμε, απ’ την άλλη, βοηθάει κι αυτόν/η, που απευθυνόμαστε, γιατί τον απελευθερώνουμε να επεξεργαστεί τα δικά του λάθη και να είναι αυθεντικός/η, για τον απλούστατο λόγο, ότι λειτουργούμε ως πρότυπο, κι αυτό , δεν νομίζετε κι εσείς, ότι θα πρέπει να κυριαρχεί στις σχέσεις μας;

Μόνο με την διάφανη και ειλικρινή στάση μας,  μπορούν να βαθύνουν οι σχέσεις μας και  να καλλιεργηθεί η πραγματική επικοινωνία και το νοιάξιμο, που όλοι το έχουμε ανάγκη και λειτουργεί ως καταφύγιο, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο, που βιώνουμε.  

Πηγή:www/google/Αλήθεια και ψέματα.



                                          

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου