Τελευταία Άρθρα

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Πως βιώνουμε την αλλαγή; Σαν μια ευχάριστη πρόκληση ή πηγή άγχους;


Ένας ζωντανός οργανισμός διαφέρει από έναν νεκρό από το πλήθος των αλλαγών που, κάθε στιγμή, συντελούνται σ 'αυτόν. H αλλαγή είναι ταυτόσημη με την ύπαρξη. 

Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές στη δουλειά, στις σχέσεις μας με τους άλλους, στον τρόπο ζωής και τις συνήθειές μας, ακόμη και στην κατάσταση της υγείας μας.

Μερικές αλλαγές είναι εύκολες, άλλες δύσκολες και άλλες αδύνατο να τις διαχειριστούμε. 

Πιο συγκεκριμένα, καλούμαστε να διαχειριστούμε την αλλαγή:

·    που επιλέγουμε και που μας ευχαριστεί γιατί μας ανανεώνει. Όπως για παράδειγμα, αλλαγή καθημερινών ρυθμών της ζωής στην περίοδο των διακοπών,

·       που γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να γίνει, αλλά δυσκολευόμαστε να την εφαρμόσουμε. πχ διακοπή του ποτού,  καπνίσματος ή άλλων βλαβερών συνηθειών,

·    που αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά ξέρουμε ότι δεν έχουμε τις δυνάμεις, επειδή δεν αναλαμβάνουμε το ρίσκο της αλλαγής, λόγω χαρακτήρα. πχ τα πιστεύω μας για την αλλαγή, το αν τη θεωρούμε απειλητική ή ωφέλιμη, καθορίζουν τον τρόπο που εκτιμάμε τις δυνάμεις μας για ν’ αλλάξουμε,

·    που μας επιβάλλεται από άλλον ή από τα γεγονότα της ζωής, χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Μπορεί να είναι παράδοξο, αλλά σε αυτή την περίπτωση σίγουρα καταφέρνουμε ν αλλάξουμε, επειδή μας επιβάλλεται να προσαρμοστούμε.

Ακόμη και αν διστάζουμε να το παραδεχτούμε, η αλλαγή είναι αχώριστος σύντροφος στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να την εμποδίσουμε ούτε να την ελέγξουμε απόλυτα. 

Αυτό που έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να ελέγξουμε, είναι ο τρόπος που την αντιμετωπίζουμε, ώστε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που η ζωή φέρνει στο δρόμο μας.

Μερικοί τρόποι για να διαχειριστούμε την αλλαγή με επιτυχία είναι:
1. Να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε την αλλαγή και τα συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης που ίσως τη συνοδεύουν. Όλοι περνάμε αλλαγές και θα τις διαχειριστούμε καλύτερα χωρίς πανικό.

2.  Να αντλήσουμε από την προσωπική μας εμπειρία παραδείγματα στα οποία καταφέραμε ν’ αντιμετωπίσουμε την αλλαγή με επιτυχία.

3.  Να μιλήσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σ’ αυτούς που εμπλέκονται ή να ζητήσουμε τη συμβουλή άλλων που πέρασαν παρόμοιες δυσκολίες.

4.  Να επικεντρωθούμε σε πτυχές της ζωής  που παραμένουν σταθερές, γιατί μπορούν  τα ισοσταθμίζουν την αλλαγή.

5.  Να δώσουμε έμφαση στις καλές πλευρές της αλλαγής. Πάντα κάτι κερδίζουμε, αν αναλογιστούμε και την άλλη όψη της κατάστασης που βιώνουμε.


Η αλλαγή μας δίνει την ευκαιρία να αφήσουμε το παρελθόν και όλα όσα είμαστε…., για όλα όσα μπορούμε να γίνουμε…

Και αυτό, δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω, είναι  καθαρά,  θέμα,  ΕΠΙΛΟΓΗΣ... 

Πηγή: www.google/ Επιλογές και αλλαγή.

                         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου