Τελευταία Άρθρα

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Εσύ...και οι άνθρωποι!


Γράφει: Ο Γεράσιμος Σαλτός, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής


Υπάρχουν άνθρωποι που  καταλαβαίνουν πολύ λιγότερα, από ό,τι μπορούν να αντιληφθούν. Αδυνατούν να νοιώσουν ενσυναίσθηση και συχνά κάνουν "προβολή" των αντιλήψεων και συναισθημάτων τους.

Αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των "κωφών". (Ακούν συνήθως μόνο τον εαυτό τους)
  

Υπάρχουν αυτοί που αντιλαμβάνονται αρκετά απ' αυτά που ακούν, αλλά καμώνονται (προσποιούνται)-κατά περίπτωση-τους ''βαρύκωους'' ή "κωφούς".


Δείχνουν πως νοιάζονται, αλλά κρατούν αποστάσεις, εάν καταλάβουν ότι δεν θα ωφεληθούν ή θα πρέπει να προσφέρουν. Αυτοί ανήκουν στους υποκριτάς ή επιλεκτικά "τυφλούς".  
(Ακούν όπου και όποτε θέλουν...και ό,τι θέλουν)


Είναι κι εκείνοι που αντιστέκονται σε ό,τι κι αν ακούσουν, δεν καταλαβαίνουν τίποτε, πολεμούν κάθε τι συναισθηματικό ή αξιακό και η αντίληψή τους περιορίζεται μόνο γύρω απ' το "εγούλι" τους.  

Αυτοί ανήκουν στους "τραγικούς", στους  συναισθηματικά  "αναπήρους".  
(Ακούν μόνο ό,τι τους συμφέρει ή τους εξυπηρετεί, κατά βάσιν για υλικούς σκοπούς).


Και τέλος είναι οι άνθρωποι  που καταλαβαίνουν περισσότερα απ' ότι ακούν, αντιλαμβάνονται μέσα απ' τη σιωπή τις κραυγές της ψυχής, συμμερίζονται τον πόνο και την ανάγκη του  άλλου και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν και πάνω απ' τις δυνατότητές τους.  

Αυτοί ανήκουν στους Ανθρώπους με Α κεφαλαίο, στους ωραίους ανθρώπους, στους μεταξένιους. 
(Ακούν μόνο την καρδιά τους,  αλλά αφουγκράζονται και τις ψυχές των άλλων).


Πιθανότατα  φίλε/η μου να έχεις συναντήσει όλες τις παραπάνω κατηγορίες...και να ξέρεις τι σου λέω αυτή τη στιγμή. 


Κι αν τώρα τυχαίνει να είσαι με κάποιον απ' την τελευταία κατηγορία, άνοιξε τα μάτια της ψυχής σου..και πρόσεξε...μην τον διώξεις απ' τη ζωή σου.


Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν απαιτούν, δεν απορρίπτουν, δεν πληγώνουν και δεν κρατούν κακία, γιατί ζουν μόνο για να προσφέρουν και ν' αγαπούν. 

Θυμήσου ακόμη ότι συνήθως, φεύγουν ήσυχα από εκεί που δεν τους θέλουν. Στοιχεία που δεν τα συναντάς εύκολα στο δρόμο σου, είναι δυσεύρετα, αλλά  όμως δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στο ανθρώπινο γένος.


Όπως εκτιμώ και σε σένα...γιατί ίσως(;) έχεις μάθει να διεγείρεσαι, να φαντασιώνεσαι, να τρελλαίνεσαι και να  κολλάς, μ' αυτούς που σε "φτύνουν" κι όχι με αυτούς που σε υπολογίζουν, σε σέβονται και σε αγαπούν.


Προτού αντιδράσεις,  έντονα ή μη, σκέψου για λίγο αυτή την εκδοχή.

Είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα σε δεις με άλλα μάτια, όπως -πιθανότατα- κι αυτόν που τώρα είναι μαζί σου...και δεν τον έβλεπες καθόλου.


‘Ισως...δεν ξέρω!
Απόσπασμα από το υπό έκδοσιν βιβλίο του Γερ. Χρ. Σαλτού: «Περί διαπαιδαγωγήσεως παίδων και ενηλίκων», εκδόσεις «Λειμών», Αθήναι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου