Τελευταία Άρθρα

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Διάθεση και συνειδητότητα!


Γράφει: Ο Γεράσιμος Χρ. Σαλτός, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής.

Όλα στη ζωή μας είναι υπόθεση καλής διάθεσης και συνειδητότητας.
 

Η διατήρηση της καλής διαθέσεως για ό,τι κι αν προκύπτει στη μέρα σου,  σου εξασφαλίζει την  αντιμετώπιση  των  καταστάσεων  με εγκαρτέρηση, νηφαλιότητα  και  ψυχραιμία. 

Η δε συνειδητοποίηση ότι σε μια ανατρεπτική και γεμάτη εκπλήξεις ζωή,  τίποτε δεν είναι μόνιμο και διαρκές -ούτε η ευτυχία αλλά ούτε και η δυστυχία- σε απελευθερώνει από τη βάσανο του άγχους, της θλίψεως και της ανημποριάς που προκαλούν οι λασπωμένες σκέψεις σου.


Χαιρέτησε την Ανατολή  με τη δυναμική και  αυτοπεποίθηση του "ορειβάτου" που ξεκινά να κατακτήσει νέες κορυφές...κι απόλαυσε το ηλιοβασίλεμα, ωσάν να  ήτο η τελευταία μέρα σου. 

Διότι ποτέ δεν γνωρίζεις, εάν αύριο θα είσαι εδώ να χαιρετάς τον ήλιο ή σήμερα το γέρμα του  θα γίνει και η  δύση σου.

Κι αν όλα αυτά τα βρίσκεις ξένα με σένα, αστεία, παιδαριώδη ή φοβιστικά, σκέψου πως οι περισσότεροι πεθαίνουμε από έκπληξη. 

Κανείς δεν περιμένει ότι απ' τη μια στιγμή στην άλλη δεν θα υπάρχει...κι  όμως πόσοι δεν χάθηκαν αιφνίδια; 

Κανείς απ' όσους έφυγαν δεν φαντάζονταν  ότι δεν θα δουν άλλη φορά Ανατολή, γι' αυτό ίσως(;) και δεν χάρηκαν ούτε το ηλιοβασίλεμα.

Μάτια μου, άδραξε τη μέρα σου με καλή διάθεση και χαμόγελο, απόλαυσέ την, ρούφηξε το μεδούλι της  μέχρι την τελευταία σταγόνα και χόρτασέ την, ωσάν φιλήδονη ερωμένη. 

Να θυμάσαι ότι η κάθε μέρα σου είναι η καλύτερη και ομορφότερη μέρα της ζωής σου...για όσες ημέρες προορίζεσαι να υπάρχεις μέσα σε αυτόν τον κόσμο. 

Κι ό,τι δεν έζησες σήμερα, δεν επανέρχεται, σβήνει, χάνεται και πεθαίνει κι εάν το αφήσεις γι' αύριο, αλήθεια, ποιος ξέρει που θα βρίσκεσαι;

Χαμογέλασε λοιπόν πλατιά στον κόσμο και εξερεύνησέ τον, άπλωσε την καρδιά σου στον ήλιο και αφέσου στο χάδι των  αχτίδων του και νάσαι σίγουρος ότι αυτός έχει τον τρόπο, ξέρει...και πως να στη ζεστάνει αλλά και πως  γλυκά να στη γιατρέψει.

Όλα στη ζωή μας είναι υπόθεση καλής διάθεσης και συνειδητότητας.

Μόνο που αρκετοί από εμάς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι την καλή  διάθεση δε στην προσφέρουν  άλλοι, τη φτιάχνεις  πάντα μόνος σου, μιας και οι περισσότεροι όπως συνήθως έχει αποδειχτεί, φροντίζουν -επιμελώς- να στη χαλάσουν.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Γερ. Χρ. Σαλτού: «Αυτογνωσία και Αγάπη», 3η έκδ. «Λειμών», Αθήνα, 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου