Τελευταία Άρθρα

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Φτάνει η τύχη...για να φέρει την ευτυχία;

      

      Μια διαρκής έγνοια που κυριαρχεί στο μυαλό των  ανθρώπων, είναι  να γίνουν αλλά και να φαίνονται, οι πιο πετυχημένοι, οι πιο ευκατάστατοι και οι πιο δημοφιλείς.

    Έχουν  βαθιά την πεποίθηση, ότι αυτά τα στοιχεία, είναι το ''εισιτήριο'' τους, προς την ευτυχία.

    Πολλοί είναι αυτοί που τα έχουν αποκτήσει, αλλά στην πράξη (σύμφωνα με έρευνες), οι ''κερδισμένοι'' της ζωής δεν είναι πιο ευτυχείς απ' τους ''χαμένους'' ή λιγότερο κερδισμένους.


    Δεν αμφιβάλλει κανείς, ότι ο ''νικητής'' απολαμβάνει, ικανοποίηση και ένα αίσθημα υπεροχής, κατά τη στιγμή της επίτευξης του στόχου του. Αυτή η αίσθηση όμως, είναι πρόσκαιρη. Σύντομα, επανέρχεται στο προηγούμενο επίπεδο ευτυχίας του.

    Η δόξα, τα περισσότερα χρήματα, και η δημοσιότητα είναι ελκυστικά ''επιτεύγματα'' για την ανθρώπινη φύση, είναι ''κατακτήσεις'' που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πολυτελή και ηδονιστική ζωή, αλλά όμως δε φτάνουν, να μας προσφέρουν τη ψυχική και πνευματική πληρότητα, που προσφέρει η εσωτερική γαλήνη και αταραξία, που νοιώθει ένας άνθρωπος, όταν βιώνει την ευτυχία.



    Σύμφωνα με τη θεωρία αναγκών (Πυραμίδα Αναγκών), του A. Maslow, όταν ο άνθρωπος καλύπτει τις βασικές του ανάγκες (τροφή, στέγη, ενδυμασία, σεξ, κ.λ.π), είναι σε θέση να φτάσει στο ανώτερο επίπεδο των αναγκών του, που είναι η Υπερβατικότητα. (Η ανάγκη του ατόμου, να προσφέρει στους άλλους).

    Κι επειδή κατά βάσιν, οι πραγματικές μας ανάγκες, είναι συναισθηματικές, απέχει πολύ η ιδέα της ευτυχίας απ' τις εφήμερες υλικές απολαύσεις και καθημερινές διευκολύνσεις.

    Τα υλικά αγαθά, σαφώς και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο προσβάσιμη, στις επιθυμίες μας.

    Αν όμως η ψυχή μας είναι ταραγμένη, δεν μπορούμε να χαρούμε πραγματικά, τίποτε απ' αυτά που μας πρόσφερε η τύχη ή οι  κόποι μας.

    Πως μπορείς ν' απολαύσεις ένα ταξίδι, σε μια αφηνιασμένη θάλασσα, μ' ένα πολυτελέστατο πλοίο, που κινδυνεύει να βυθιστεί;

    Ή πως να είσαι ήρεμος και χαλαρός, όταν έχεις την αίσθηση, ότι το πλοίο κυβερνάται, από ένα φοβισμένο και ταραγμένο καπετάνιο;

    Έτσι είναι και η ύπαρξή μας. Ένα καράβι που το κυβερνάμε εμείς, σ' ένα ταξίδι ζωής. 



    Κι αν δεν έχουμε μάθει, ''ναυσιπλοΐα'' και την ''τέχνη του κυβερνάν'', ούτε όμορφα ταξίδια μπορούμε να κάνουμε, στους ωκεανούς της ψυχής μας, αλλά ούτε κι ασφαλή.

    Πιθανότατα, θα βρεθούμε - κάποια στιγμή - τσακισμένοι,  σε απόκρημνα βράχια και  ξεβρασμένοι απ' τα υπόγεια ρεύματα. 

    Και με τέτοια κατάληξη, ένα είναι σίγουρο.

    Ποτέ δεν θ' αγγίξουμε, τ' όνειρο της ευτυχίας. 


Να είστε πάντα υγιείς, εμπνευσμένοι και χαρούμενοι!! 

Πηγή: www.google/Ο δρόμος της ευτυχίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου