Τελευταία Άρθρα

Κυριακή 2 Ιουλίου 2017

Οι τρεις αρχές του Πολέμου και πως εφαρμόζονται στη ζωή.



      
     Είναι απορίας άξιον, το πως οι άνθρωποι εστιάζονται κυρίως στα δυσάρεστα συμβάντα και καθηλώνονται σ' αυτά.

    Αν κι ονειρεύονται την απλότητα, τους ήρεμους περιπάτους και τα γλυκά ηλιοβασιλέματα, μια αναποδιά τους αποπροσανατολίζει του σκοπού τους και τους παγιδεύει στη μουντή απόχρωση της θλίψης και της επώδυνης ανημπόριας.



    Αν κι όλοι γνωρίζουμε ότι στη ζωή μας δεν υπάρχουν μονιμότητες, αλλά ασταθή ροή καταστάσεων, εντούτοις εμμένουμε στην ιδέα ''της ασφαλούς και σταθεράς πορείας'' κι όταν κάτι δεν πάει καλά - όπως το είχαμε ακριβώς σχεδιάσει- νοιώθουμε ότι ανοίγει η γη να μας καταπιεί και παραδινόμαστε στη δίνη του άγχους και του πανικού.

    Δεν υπάρχει ίχνος υποψίας, ότι αυτό που συμβαίνει, εκφράζει τη ζωή κι ότι το σημαντικό δεν είναι η ''ανατροπή'' των σχεδίων μας, - στατιστικά συμβαίνει 8 στους 10 - αλλά η ''ετοιμότητα'' για πιθανές εναλλακτικές, προς αντιμετώπιση των προβλημάτων. 



    Τρεις απ' τις αρχές του πολέμου, είναι η ''Εκλογή σκοπού κι εμμονή σ' αυτόν'' , ο ''Ελιγμός'' κι ο ''Αιφνιδιασμός''. 


    Ο σκοπός (στόχος) βεβαίως, είναι η νίκη του εχθρού.


    Ας στοχαστούμε λίγο, πάνω σ' αυτές τις αρχές:


    Η ιδέα είναι ότι η ζωή είναι ένας καθημερινός αγώνας, σ' ένα πόλεμο, για επιβίωση και ευημερία.


    Σαν σκοπό (στόχο) στη ζωή μας,έχουμε θέσει, να γίνουμε ευτυχισμένοι και να βιώσουμε - σε όλες τις διαστάσεις της- κάθε τι όμορφο, που προσφέρει η φύση μας.


    Ότι απρόβλεπτο (ανατρεπτικό) κι αν συμβεί κατά την διάρκεια της ζωής μας, δεν πρέπει να μας εκτρέψει, του σκοπού μας, αλλά με υπομονή, επιμονή, μαχητικότητα και ψυχραιμία, να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. 


    Αυτά τα χαρακτηριστικά, ανήκουν στο συναισθηματικό μας πεδίο.


     Ο ''Ελιγμός'' εκφράζει τις νοητικές διεργασίες του εγκεφάλου μας, προς εξεύρεση διαθεσίμων επιλογών και διασφάλισης της επιβίωσής μας. 


     Η ευελιξία και η προσαρμογή στις καταστάσεις, δείχνει το βαθμό πνευματικής και συναισθηματικής ευφυίας και ωριμότητας του ατόμου.


    Η έννοια του ''Αιφνιδιασμού'' έχει διττό χαρακτήρα.


   Όταν είμαστε υποψιασμένοι (αυτοσυνειδησία) ότι στη ζωή μας, όλα είναι πιθανά, δεν μας προλαβαίνουν - όσο είναι δυνατόν- οι καταστάσεις, γιατί στην άκρη του μυαλού μας, υπάρχει πάντα και η ιδέα του ''απροσδόκητου''.

    Σε ότι αφορά τον πόλεμο, ο ''Αιφνιδιασμός'' αναφέρεται σε ενέργειες που προβαίνουμε, για να καθηλωθεί και να τεθεί, εκτός μάχης, ο εχθρός. 


 
    Σε προσωπικό επίπεδο όμως, λειτουργεί κατ' αντίστροφο τρόπο. 


    Δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι τις συνθήκες, αιφνιδιάζοντας-συμβολικά- πρώτοι τις καταστάσεις, αντιτάσσοντας έναν δυναμικό εαυτό, που πιστεύει στις δυνατότητές του και βασίζεται στις ευαισθησίες του. 


    Ο ''εχθρός'', στον προσωπικό μας αγώνα, είναι μόνο ο εαυτό μας. 


    Κι όπως με τον αντίπαλο, αν γνωρίζουμε τις αδυναμίες του, μπορούμε να τον καθυποτάξουμε, έτσι και με τον εαυτό μας, αν μάθουμε (αναγνωρίσουμε) τ' αδύνατά του σημεία, μπορούμε να τον προστατεύσουμε.




    Ένας τέτοιος εαυτός, σε βάθος χρόνου, - πιθανότατα- θα είναι ο κερδισμένος της ζωής.


    Με άλλα λόγια, θα στεφτεί, ο νικητής του πολέμου, ανάμεσα στο αναπόφευκτο και την Αθανασία.  


    Να είστε πάντα υγιείς, χαρούμενοι κι εμπνευσμένοι!! 

    Πηγή: www.google/ Αρχές πολέμου κι αυτογνωσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου