Τελευταία Άρθρα

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Διαζύγιο: Μια επώδυνη διαδικασία για τα παιδιά


Το σενάριο που συνθέτουμε στο μυαλό μας, όταν επιλέγουμε να δεσμευτούμε με ένα άλλο πρόσωπο, για όλη μας τη ζωή(;), έχει σαν κατάληξη, το τέλος των παραμυθιών, που μας έμαθαν από παιδιά, δηλ. «Έζησαν αυτοί καλά…. κι εμείς καλλίτερα….».

          Δυστυχώς, η πραγματικότητα κάποιες φορές απέχει από αυτό το ιδανικό σενάριο. Ολοένα και περισσότεροι γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο για να δώσουν τέλος σε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών αρμονικής συμβίωσης.

Η φυγή από την επώδυνη εμπειρία της μακροχρόνιας κρίσης που πλήττει ένα γάμο φαντάζει ως η λιγότερο κακή λύση μιας συνύπαρξης στην οποία έχει διαταραχτεί η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός και κυριαρχείται από συναισθηματική αποξένωση και μοναξιά.

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)


Τι είναι η ΔΕΠ-Υ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται στο 5-7%  περίπου του μαθητικού πληθυσμού.

          Η Δ.Ε.Π.-Υ. συναντάται συνήθως, σε παιδιά μεταξύ 3 και 7 χρόνων. Το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται στο σπίτι, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού να ακολουθήσει οδηγίες (γραπτές ή προφορικές), να ολοκληρώσει τις εργασίες του σχολείου, να συμμετέχει σε παιχνίδια και να είναι λειτουργικό στα καθήκοντα του.

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Προσεγγίζοντας τη Ναρκισσιστική Διαταραχή της Προσωπικότητας.



«Μέσα σου σκάβε, μέσα η πηγή του καλού και πάντα μπορεί να αναβρύει, φθάνει πάντα να σκάβεις».
                                             (Μάρκος Αυρήλιος, Tα 
ες αυτόν, Z, 59)

Γενικά
Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο άκρατος ατομικισμός και η αποπνευματοποίηση, η ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων είναι ένα μόνιμο ατομικό και κοινωνικό αίτημα. Απαιτείται μεγάλη ψυχική δύναμη και  επιτυχής διαχείριση των κοινωνικών δεξιοτήτων εκάστου ατόμου για να επιτευχθεί η οικοδόμηση μιας ουσιαστικής  ανθρώπινης σχέσης.

Το άγχος που προκύπτει πολλές φορές, όταν το άτομο αναγνωρίζει την προσωπική του ανεπάρκεια να οριοθετήσει ένα ρόλο στις γύρω του επαφές είναι δυνατό να οδηγήσει σε συγκεκριμένου τύπου καταστάσεις, κυρίως στο ευρύτερο φάσμα των διαταραχών προσωπικότητας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η τάση για εκδήλωση διαταραχών προσωπικότητας, αρκετές φορές, ενυπάρχει στο άτομο και εκδηλώνεται σε περιόδους έντονης ψυχοσωματικής πίεσης. Καθεμία από αυτές τις διαταραχές προσδιορίζει και ένα συγκεκριμένο προφίλ προσωπικότητας που  σε περιόδους χωρίς ένταση εκδηλώνεται απλά σαν ένα δομημένο σύνολο χαρακτηριστικών γνωρισμάτων .


Επομένως θα μπορούσαν πολλοί άνθρωποι να κατηγοριοποιηθούν με αυτό το σύστημα ταξινόμησης χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι θα οδηγηθούν στην ανάπτυξη συγκεκριμένης διαταραχής. 

Οι Διαταραχές της Προσωπικότητας, όπως ήδη έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, χαρακτηρίζονται από άκαμπτες και δυσπροσαρμοστικές απαντήσεις στο στρες.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Είμαι ο εαυτός μου….κερδίζω χρόνο απ’ τη ζωή!!!


" Η έγνοια της μετριότητας είναι πως θα σκοτώσει τον χρόνο. Ο σοφός προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κάθε δευτερόλεπτο.
                                                                         Άρθουρ Σοπενχάουερ
                                                                1778-1860, Γερμανός φιλόσοφος 

Έχετε προσέξει  ότι πολλοί από εμάς, έχουμε μάθει στη ζωή μας, τους ανθρώπους που συναντούμε, πριν ακόμη καλά-καλά τους μιλήσουμε, να τους εντάσσουμε σε διάφορα πλαίσια, που είναι κατασκευασμένα όμως με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια και έχουν σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους; (Εδώ αναφερόμαστε στην έννοια, αυτοεικόνα, δηλ. το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τους άλλους).

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Βιώνω την αγάπη..., σαν ένα έργο τέχνης!!!


Με αφορμή τα τελευταία τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας, όπου μετά από άνανδρη  επίθεση  με όπλα, έχασαν τη ζωή τους,  δύο νέοι άνθρωποι - δύο Έλληνες- και κινδυνεύει άλλος ένας, σκέφτηκα ότι θα  ήταν χρήσιμο να ασχοληθούμε, με μια έννοια, που όλοι την αναμασάμε στις διαπροσωπικές  μας σχέσεις, την προβάλλουμε όπου κι αν βρεθούμε, ασχολούνται κατά κόρον, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οι διοικούντες και οι παγκόσμιοι οργανισμοί, αλλά δεν είμαι σίγουρος, πόσοι από όλους εμάς, την βιώνουν στην πραγματική της διάσταση. Μιλώ για την Αγάπη.