Τελευταία Άρθρα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Μια αληθινή ιστορία: Ας έχουμε στο μυαλό μας μια απλή φράση: « Συνεχίζουμε… ».



Ένας φίλος χθες το πρωί  μου έστειλε στο mail μου, μια ανθρώπινη  ιστορία και σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ εποικοδομητικό και αισιόδοξο, να την μοιραστώ μαζί σας. 
Ίσως να σας φανεί υπερβολική ή και ανέφικτη, αλλά το ζητούμενο δεν είναι η δόση αληθείας που μπορεί να κρύβεται πίσω από μια ιστορία αλλά το νόημα και  το ηθικό δίδαγμα που μπορεί κάποιος/α να εξάγει. 
Οι ημέρες που περνάμε, πέραν της δυσκολίας σε οικονομικό επίπεδο είναι  επώδυνες, σε πολλές περιπτώσεις και  σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Αίσθημα της ντροπής: Γιατί νοιώθω ντροπή; Πως το ξεπερνώ;





Πόσοι άνθρωποι αισθάνονται άνετα, όταν κάποια άγνωστα βλέμματα, πέφτουν επάνω τους; Ποιες σκέψεις και τι συναισθήματα αναδύονται και πως τα διαχειρίζονται; 

Πόσες φορές δεν έχουμε πει στον εαυτό μας ή σε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο,  «Πόσο ντράπηκα, που με κοιτούσαν όλοι», ή « Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί», κ.λ.π .

Το αίσθημα της ντροπής, χαρακτηρίζεται από την τάση που έχουμε να μείνουμε αόρατοι/ες, στις συναθροίσεις και στις επαφές μας.

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Πως μπορώ να μην επηρεάζομαι απ’ την γνώμη των άλλων;


          Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί, ποια είναι η γνώμη των άλλων, για μας; Τι σκέφτονται όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους; Τους αρέσουμε ή  περνάμε αδιάφοροι/ες, μέσα στις συναναστροφές μας; 

            Αυτά και άλλα ερωτηματικά τέτοιου τύπου, στροβιλίζουν στο μυαλό μας και κάποιες φορές, ίσως και να μας καταβάλουν τόσο, που σε πολλές περιπτώσεις, βιώνουμε έντονο άγχος ή και κρίσεις πανικού.

       Από την αρχή τη ζωής μας χτίζουμε την ταυτότητά μας σε αυτά που ακούμε για εμάς, θετικά ή αρνητικά. Έτσι κτίζεται η αυτοεικόνα μας.

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Πόσο μας φοβίζει η αλήθεια; Λέμε συχνά ψέματα;

     Έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας, όταν επιλέγετε να πείτε ψέματα, για κάποιο γεγονός, σε οποιοδήποτε άτομο, ποια συναισθήματα αναδύονται από το «εσωτερικό πλαίσιο αναφοράς »σας (Rogers, 1955), πόσο άβολα κι αμήχανα αισθανόσαστε, πως τα μάτια σας αποφεύγουν να δουν κατευθείαν τα μάτια του άλλου και  πόσες σκέψεις με σύνοδα αισθήματα ενοχής σας κατακλύζουν, όταν μείνετε μόνοι/ες και ανατρέξετε στο συγκεκριμένο συμβάν, που δεν κατορθώσατε να εμφανιστείτε απέναντι στον άλλον/η, αυθεντικός/η και ειλικρινής;


Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Πως βιώνω το «Δεν μπορώ»; Σαν δικαίωμα ή σαν ενοχή;


Έχετε σκεφτεί πόσο συχνά, λέμε «Ναι» σε κάτι που δεν είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε ή μας είναι  πολύ δύσκολο, εάν το επιχειρήσουμε, για τον απλό λόγο, ότι δεν μπορούμε να βοηθήσουμε εκείνη τη στιγμή ή δεν επιθυμούμε να το κάνουμε; 

Πόσες φορές με απλά λόγια έχουμε πει τη φράση: «Θα ήθελα ευχαρίστως  να σε βοηθήσω, αλλά  αυτή τη στιγμή δεν μπορώ...»

          Πόσο σπάνια ακούγεται αυτή ή έκφραση! Έχουμε μάθει να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των άλλων, πολλές φορές σε βάρος των δικών μας αναγκών, στο βαθμό που η βοήθειά μας, όποτε απαιτηθεί,  θεωρείται δεδομένη.

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Μια αληθινή ιστορία με αφορμή τα « Δέκα δικαιώματα του καθένα μας…».


Σε μια συνάντηση που είχα με εφήβους (με πρωτοβουλία ενός συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων, σε  περιοχή της Αττικής), αφού τελείωσε η συζήτηση που είχα με τα παιδιά, τους μοίρασα ένα έντυπο, που είχα βρει στο  Internet, και μου είχε αρέσει. 

Ο τίτλος του κειμένου ήταν τα « Δέκα δικαιώματα του καθένα μας…».
  
Μάλιστα είχα ενθαρρύνει τα παιδιά και πριν να κλείσει η συνάντησή μας, ένα- ένα παιδί διάβαζε κι από ένα «δικαίωμα». 

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Γιατί δυσκολευόμαστε να πούμε «Όχι»;



         Έχετε παρατηρήσει ότι μας είναι πολύ δύσκολο, στους περισσότερους από εμάς, να πούμε «όχι», σε κάτι ειδικά που δεν μας ευχαριστεί ή μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα ή στενάχωρα; 

          Γιατί αλήθεια μας συμβαίνει αυτό, γιατί δεν εκφράζουμε τι πραγματικά θέλουμε, τι είναι αυτό που μας τρομάζει ή πιο επιεικώς μας συγκρατεί, να προβάλουμε το «θέλω» μας και να πούμε όχι; 

         Ας  δούμε κάποια στοιχεία, που αποδυναμώνουν  τη θέληση μας να πούμε "όχι".  

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Γιατί υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ νύφης και πεθεράς;


Έχετε αναρωτηθεί αλήθεια γιατί, κατά βάση, δεν τα πηγαίνουν καλά, η πεθερά με τη νύφη;

Η διαμάχη μεταξύ πεθεράς – νύφης είναι δυστυχώς, ένα  συνηθισμένο φαινόμενο στη ζωή ενός ζευγαριού  και το μερίδιο της ευθύνης για τις αρνητικές σχέσεις, ανήκει και στις δύο. 

Όσο υπεύθυνη μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μια πεθερά που παρεμβαίνει στη ζωή της νύφης της, άλλο τόσο υπεύθυνη μπορεί να είναι και η νύφη γιατί συχνά, είναι προκατειλημμένη απέναντι στην πεθερά της και ερμηνεύει λανθασμένα, τις προθέσεις της.